LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Mendez stoppas – efter hemliga budskapet på tröjan

09 feb, 2020 
Linnea Lundgren
Mendez eller Alvaro Estrella
Mendez och Alvaro Estrella gick vidare till Andra chansen under lördagens deltävling av Melodifestivalen.
Men efter ett oturligt klädval fick SVT snabbt samlas för ett krismöte och en del av Mendez framträdande stoppas nu av produktionen.
Annons
Allt om artisten DotterBrand logo
Allt om artisten Dotter

Glädjen lät sig inte dölja när det stod klart att Mendez och Alvaro Estrella tagit sig till andra chansen med sin låt Vamos Amigos efter Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.

Men trots att efterfesten med skratt och bubbel väntade artisterna valde SVT direkt efter programmets slut att kalla in Mendez på ett möte.

Anledningen? hans val av klädsel.

Under sitt framträdande bar artisten en röd tröja med en svart hund på. Ingen konstigt med det kanske ni tycker. Men motivet fick SVT att rynka på ögonbrynen och nu har man valt att förbjuda Mendez från att bära tröjan under Andra chansen eller i en eventuell final.

SVT insåg misstaget i direktsändning

Något många inte vet är att Mendez faktiskt har kandiderat till att bli borgmästare i hans födelseort, Valparaíso, i Chile. Hunden på artistens tröja kallas där “Negro Matapacos”, eller “den svarta polismördaren på svenska”. Senast i höstas användes den som symbol under protesterna mot polisbrutalitet som hölls i Chiles huvudstad Santiago.

Annons

Men hundens innebörd var ingenting som SVT kände till innan direktsändning säger Melodifestivalens projektledare, Anette Helenius, till Expressen i en kommentar.

” Vi fick veta först under direktsändning att Mendez tröja har ett regimkritiskt symbolvärde i Chile.”, skriver hon.

Inte heller Mendez verkar ha förstått vilket ställningstagande han gjorde då han valde ut kvällens outfit.

– Det är en herrelös hund som jag tror blev mördad under en demonstration. Jag tycker att det är sorgligt att det hände. Jag är en djurmänniska därför har jag den på mig. Men jag försöker inte säga något politiskt, sa han till Göteborgs-Posten under gårdagskvällen.

Riskerade att diskas

Till en början var det oklart om Mendez kan komma att diskas för det oturliga valet av scenklädsel. Men efter att SVT samlats för ett krismöte natten mot söndag är det bestämt. Mendez kommer att få delta i Andra chansen – medan tröjan får stanna hemma.

“Han kommer inte att ha tröjan på sig i den kommande tävlingen”, skriver Anette Helenius.

Annons