Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Saker du inte visste om Sveriges mästerkock-jurymedlemmen Tommy Myllymäki
År 1978 föddes Tommy Myllymäki, 44, i Katrineholm och lite visste man att han senare skulle komma att bli en resturang-ägare med en stjärna i Guide Michelin.
Tommys passion för matlagning började redan i ung ålder när Tommy, hans mamma och hans mormor tillsammans lagade mat från den finska Österbotten.
Passionen för mat har sedan dess präglat hela Tommys liv och han ska nu påbörja ett nytt uppdrag i karriären. Spännande!
Här är fem saker du inte visste om Tommy Myllymäki!
Vilka restauranger har Tommy Myllymäki?
Tommy är som mest omtalad vad gäller hans recept och restauranger. Sedan mars 2020 har Tommy ägnat mycket av sin för restaurang Aira på Djurgården i Stockholm.
Restaurangen har vunnit Guldstolen samma år, Arkitektpriset för bästa inredning samt utsetts till årets affärskrog av Di Weekend. För att inte nämna året därefter då restaurangen blev tilldelad en stjärna i Guide Michelin. Imponerande!
Men framgångarna kommer inte utan hårt arbete, Tommy har nämligen gjort satsningar tidigare år då han startat restaurangen Spira, Julita Wärdshus samt restaurang Sjön, belägen i Jönköping.
Hur många barn har Tommy Myllymäki?
Tillsammans med makan sedan 2014, Malin Qvänstedt Myllymäki, 42, har de barnen Nahla och Jack som tillsammans bor på Östermalm i Stockholm.
Det var för drygt fyra år sedan som familjen på fyra lämnade Jönköping och deras hem som de hade bott i under flera års tid. Anledningen till flytten berodde främst på Tommys restaurang på Biskopsudden, Aira.
Från Malins sida driver hon tillsammans med den bästa vännen Anna Göransson Södergren, doftljusföretaget Quod som år 2020 nominerades till Svenska Designpriset.
Tommy Myllymäki i Sveriges mästerkock
Sveriges mästerkock drar snart igång igen och beskedet om att den legendariska programledaren Markus Aujalay som slutar som domare i TV4:s program.
Ersättaren är alltså Tommy som tillsammans med Mischa Billing, 56, och Tom Sjöstedt, 47, ska bedöma amatörkockarnas matlagning.
Men det är inte första gången Tommy dyker upp i tv-rutan. Under 2012 deltog han i det fartfyllda programmet Kockarnas kamp och landade på en första plats i tävlingen!
Vad har Tommy Myllymäki jobbat med sedan tidigare?
Eftersom Tommys intresse för matlagning började tidigt så drog även hans karriär som kock igång vid ung ålder.
Från år 1997 till 1998 jobbat han som kock i flottan, därefter jobbade han som kock på restaurangen Gondolens festvåning till 2001, men såklart tar inte listan slut där.
Från 2020 till 2023 har Aira varit i fokus men vad Tommy jobbat med sedan tidigare år kanske inte är något du känner till?
Här är Tommys tidigare utmärkelser och arbeten från 2001 till 2016:
2001-Kock på Eriks bakficka
2001-2002- Kock på Ulriksdahs Wärdshus
2002-2003- Kock på Hotell Borgholm
2003-2004- Kock på Pontus in the Green House
2004-2005- Kock på Kursledare Aptit Stockholm, matlagningskurs
2005-2006- Köksmästare hos Hotell Borgholm
2006-2007- Köksmästare hos Pontus by the Sea
2007- Ägare av Julita Wärdshus
2007- Blev Årets Kock
2009-2010- Krögare för Den Småländska Kolonin
2011- Krögare för Restaurang Spira
2011- Ägare av Jönköpings Matbolag
2011- Bocuse d´Or, sliverplacering
2012- Utnämndes till kreativ ledare för Sturehof samt Riche
2013- Gav ut sin första kokbok, Såser, som fått flera efterföljare
2014- Guld Bocuse d´Or Europa 2014
2015-Brons Bocuse d´Or 2015
2016- Gastronomiska Akademiens Guldmedalj Januari
FOTO: Karin Törnblom och TT