Alexander föddes i vecka 27 – 70 mil från hemmet: ”Traumatiskt”
Alexander föddes i graviditetsvecka 27 och vägde bara 607 gram. Trots att föräldrarna bor i småländska Hultsfred tvingades de åka 70 mil norrut för att föda sin son.
– Det var fullt överallt. Till slut var det bara Umeå kvar i hela landet, säger pappan Martin till Hänt.
SVT Nyheter var först med att skriva om Madeleine, 25, och Martin Tagel, 37. Paret hade fått höra att sonen Alexander skulle födas den 19 september i år. Men ibland blir inte allting som man har tänkt sig.
På grund av att mamma Madeleine fick havandeskapsförgiftning föddes i stället lillkillen på midsommardagen, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Ungefär 13 veckor för tidigt. Och 70(!) mil hemifrån. De hade egentligen blivit lovade en plats på Universitetssjukhuset i Linköping, det närmaste sjukhuset med den mest avancerade neonatalvården. Men när det väl hade blivit dags för förlossning fanns platsen plötsligt inte kvar.
– Vårt ”hemmasjukhus” i Västervik ringde runt i panik överallt. Göteborg, Stockholm, Lund, Malmö, Uppsala. Det var fullt överallt. Till slut var det bara Umeå kvar i hela landet, säger pappan Martin.
”Var en onödig risk”
Det blev alltså till slut Umeå som blev Alexanders födelsestad. Föräldrarna flögs dit i ett ambulansflygplan från Linköpings flygplats. Trots den omständliga transporten till Norrland gick själva födseln förhållandevis bra, och föräldrarna betonar att de är jättenöjda med bemötandet och vården de fick i Umeå. Men efter drygt tre veckor tvingades den lilla familjen flytta på nytt – återigen på grund av platsbristen inom neonatalvården.
– Vi hade fått höra att det skulle bli aktuellt att flytta när han blev mer frisk och mogen. Men där och då var Alexander ganska skör och instabil. Sen ringde en ganska upprörd läkare redan samma kväll och bad om ursäkt för att de skulle flytta oss dagen därpå. Han höll inte själv med om att vi borde transporteras, men beslutet var redan fattat, säger Martin.
Han berättar att han först blev förbannad över beslutet och att de sedan försökte prata med personalen för att se om de inte kunde skjuta på flytten. Han fick då svaret, ”det är ju bra, för då kommer ni ju närmare hem”.
– Vi kände att det bara var en onödig risk. Jag och Madeleine blev ledsna och tyckte att det var traumatiskt. Att vi helt plötsligt stod maktlösa inför det här, säger han.
Behövde syrgas på flyget
Det visade sig sedan att Alexander fick vissa komplikationer under flygningen ner till Linköping. Han samlade på sig vätska i lungorna och hans värden sjönk dramatiskt. Dessutom behövde han ha syrgas under större delen av resan.
– Vi vet ännu inte hur mycket det kommer att påverka honom som äldre. Vi var väldigt oroliga på planet. Det märktes också att Alexander blev väldigt nedslagen av detta när vi kom till Linköping. Han sov igenom de tre första dygnen, säger Martin.
Trots att familjen tvingats flytta fram och tillbaka genom landet mår Alexander i dag bättre och han behöver inte den mest avancerade intensivvården. Efter ungefär nio veckor i Linköping flyttades familjen igen, denna gång till neonatala avdelningen på Västerviks sjukhus. Där är de fortfarande kvar.
– Han har växt till sig och blivit starkare i Västervik. Man ser inga stora komplikationer i hans utveckling, men det finns heller inga garantier. Det kan finnas små avvikelser som kan ge permanenta men, säger Martin.
”Finns fall där det inte går vägen”
Sedan Alexander föddes har Madeleine och Martin träffat flera familjer som liksom dem tvingats flyga land och rike runt för att det saknas neonatalplatser på Sveriges sjukhus.
– Vi har haft kontakt med andra föräldrar som upplever att de får resa runt mycket. De flesta gånger går det tack och lov bra – men det finns såklart fall där det inte går vägen, säger Martin.
SVT har hört av sig till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men de vill inte ställa upp på en intervju. Däremot mailade de SVT med detta svar:
”Vid behov transporteras barn från en neonatal intensivvårdsavdelning till en annan för att frigöra resurser för att kunna ta hand om andra barn med intensivvårdsbehov. Denna typ av transporter genomförs endast om barnet bedöms kunna transporteras med bibehållen hög vårdnivå och utan risk för patientsäkerheten”.
Videos från Hänt
FOTO: PRIVAT