Barn på flykt i Syrien tigger på TikTok – företaget tar 70 procent av vinsten

15 okt, 2022
author Maja Slobodnik
Maja Slobodnik
Tipsa oss!
BBC publicerade en egen TikTok av sin granskning för att visa vad de kommit fram till. På bilden syns skärmdumpar av tiggande familjer.
Barn och familjer i syriska läger får mobiltelefoner av TikTok för att be följare att skänka pengar.
Men TikTok tar nästan 70 procent av vinsten visar en granskning av BBC där pengarna har spårats.
Samtidigt menar de att tiggeri är förbjudet på appen.
Annons
Så blev Armand Duplantis och Desiré Inglander ett parBrand logo
Så blev Armand Duplantis och Desiré Inglander ett par

Det är främst i Storbritannien som fenomenet har blivit stort. Barn och familjer som tvingats på flykt i Syrien och som nu bor i läger direktsänder på TikTok och vädjar till människor att skänka pengar. Sändningarna pågår i flera timmar varje dag och följare uppmanas att skänka digitala gåvor som kan tas ut i kontanter, skriver Expressen.

Under fem månader följde BBCs granskande reportrar ett 30-tal av dessa Tiktok-konton. Granskningen visade att ett konto får in ungefär 1000 dollar i timmen i olika gåvor. Men enligt familjerna som livesänder på TikTok får de endast ut en bråkdel av den summan.

Annons
Skärmdump av familjer som tigger på TikTok.
BBC har intervjuat Mona Ali Al-Karim som tigger tillsammans med sina döttrar på TikTok. De livesänder 2-3 timmar om dagen för att samla in pengar till den ena dotterns vård.

Från 106 dollar till 19 dollar

Granskningen genomfördes genom att en reporter stationerad i Syrien ansökte om att få en telefon och ett TikTok-konto via en av de Tiktok-anslutna byråerna. Han påstod då att han bodde i ett av lägren för fördrivna familjer.

När den syriska reportern startade direktsändningen i appen kunde BBCs reportar i London skänka pengar. Totalt skickades 106 dollar i form av gåvor, men efter livesändningen var saldot hos den syriska reportern endast 33 dollar. 69 procent av gåvorna hade alltså försvunnit på vägen.

Annons

När det sedan var dags för reportern att ta ut gåvorna i form av kontanter drogs ytterligare 10 procent av för att betala den lokala banken. I sin tur skulle den TikTok-koplpade byrån som givit reportern telefonen ha 35 procent av det som blev kvar.

I handen fick den syriska reportern bara 19 dollar.

Skärmdump av familjer som tigger på TikTok.
Mona Ali Al-Karim och hennes familj får hjälp av en ”TikTok-mellanhand” som hjälper dem med mobiltelefoner och att sätta upp kameran för livesändningen.

Företagets policy förbjuder tiggeri

TikToks policy säger att ett TikTok-konto måste ha minst 1000 följare för att få sända live i appen. Enligt policyn är det även förbjudet att be om gåvor och att exploatera barn.

Annons

Efter experimentet med den syriska reportern anmälde BBC de 30 konton som ägnat sig åt tiggeriet. Då uppgav TikTok att inga överträdelser av policyn gjorts.

När reportrarna sedan sökte TikTok för en kommentar blockerades alla konton som BBC anmält. TikTok har sedan dess svarat att företaget kommer att vidta snabba åtgärder för att motverka ”exploaterande tiggeri”.

FOTO: TikTok/BBC

Annons