LÄS MER: Madonna Britney Spears Taylor Swift Kardashians Victoria Beckham

Barnstjärnan Amanda Bynes tragiska öde – händelserna förstörde henne liv

30 aug, 2024
Amanda Bynes 2024, 2007 och 2002.
Amanda Bynes slog igenom stort på Nickelodeon i slutet på 90-talet. Men sedan dess har vägen varit allt annat än rak för barnstjärnan – med missbruksproblem, behandlingshem och förlorat förmyndarskap.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fem blixtsnabba med Inger "Pippi" Nilsson – så mycket tjänade hon på PippiBrand logo
Fem blixtsnabba med Inger "Pippi" Nilsson – så mycket tjänade hon på Pippi


Amanda Bynes
, 38, slog igenom i tv-serierna All that och The Amanda show som visades på Nickelodeon i slutet på 90-talet och början på 2000-talet. Hon har sedan dess haft huvudrollen i filmer som Allt en tjej vill ha och She’s the man.

När Amanda först började på barnkanalen var hon endast 10 år gammal, och under flera år framöver var hon ett världskänt namn. Men år 2010 meddelande hon på dåvarande Twitter att hon skulle sluta med skådespeleriet, skriver The Direct.

Om jag inte älskar något längre, slutar jag göra det. Jag älskar inte skådespeleri längre, så jag har slutat göra det. Jag vet att 24 är en ung ålder att gå i pension, men du hörde det här först.”, skrev hon.

Amanda Bynes år 2002 står med en Nickelodeon-logga i handen.
Amanda Bynes år 2002. Foto: TT/Stewart Cook/REX

Det hände sen för barnstjärnan Amanda Bynes

Sedan dess har det varit mycket skriverier kring Amanda, och hon har haft mycket problem med sin mentala hälsa. The Direct skriver att hon har kämpat med alkohol- och drogproblem, och flera gånger åkt dit för överträdelser när hon har kört bil.

Annons

År 2013 ansökte hennes föräldrar om förmyndarskap, efter en rad händelser kopplat till Amandas psykiska ohälsa. Bland annat hällde hon bensin på en grannes uppfart och tände på, har Aftonbladet skrivit.

Sedan dess har Amanda åkt in på behandlingshem flera gånger, och 2018 fick hon diagnosen bipolär, skriver The Direct. Men i början på 2023 blev hon fri från sitt förmyndarskap, enligt TMZ, och ska då ha varit nykter i några år och studerat på Fashion Institute of Design & Merchandising.

– Målet var alltid att det skulle ta slut – och inom de senaste två åren insåg Amanda och hennes föräldrar de betydande framsteg hon gjort för att hantera sin bipolär sjukdom, ska Amandas advokat ha sagt.

Men bara en kort tid därefter blir Amanda inlagd på behandlingshem igen, efter att ha sprungit runt naken på gatorna och skrikit, rapporterade Aftonbladet. Tre veckor senare blev hon utskriven, men skulle fortsätta få behandling för psykisk ohälsa.

Amanda Bynes år 2007 står i blont hår och svart klänning på röda mattan och ler in mot kameran.
Amanda Bynes 2007. Foto: TT/Matt Baron/BEI/REX

Det gör Amanda Bynes idag

2017, då Amanda varit nykter i tre år, uttryckte hon en längtan efter att skådespela igen när hon gästade Good Morning America.

Annons

– Jag saknar skådespeleriet och jag har faktiskt något överraskande att berätta för dig, jag kommer att börja skådespelare igen, sa hon då.

Amanda Bynes går med långt brunt hår och tjocka ögonbryn i en grå t-shirt.
Amanda Bynes i Hollywood sommaren 2024. Foto: TT / JASA / BACKGRID US

Men sedan dess har hon hållit sig borta från rampljuset och inte medverkat i några film- eller tv-projekt. I början på 2024 blev hon däremot omskriven i medierna igen, i samband med dokumentären Quiet on set: The dark side of kids TV.

Där fick tv-producenten och manusförfattaren Dan Schneider massiv kritik gällande bland annat rasism och sexualiserande av barn. Han satt bland annat i en bubbelpool tillsammans med då 16-åriga Amanda som var iklädd bikini.

I slutet på 2023 meddelade hon att skulle starta en podcast med sin bästa vän Paul Sieminski, men den lades ner redan efter ett avsnitt. Sedan dess har Amanda sporadiskt hållit fansen uppdaterade via sin Instagram. I mars i år ska hon enligt The Direct skrivit i en Instagramstory att hon mår bättre nu.

FOTO: TT

Annons