LÄS MER: Exklusivt på Hänt Kändisintervjuer du vill se Robinson 2024 Nyhetsmorgon Bonde söker fru Idol 2024 Liam Payne

KRÖNIKA: Liam Paynes väcker så många frågor – ingen tog hans kamp på allvar

17 okt, 2024
author Erika Svensson
Erika Svensson
Den 16 oktober kom det tragiska beskedet att den forna One Direction-medlemmen Liam Payne dött efter en olycka på ett hotell i Buenos Aires.
Hänts Hollywood-redaktör Erika Svensson sörjer artisten, men konstaterar samtidigt att frågorna både är många och få.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Liam Payne, tonårsidolen från One Direction som satte hjärtan i brand och blev en av tidernas mest framgångsrika musikakter. Liam Payne. Död? Det är svårt att ta in.

Vi vet ännu inte så mycket om stjärnans sista tid i livet, men det vi vet är hjärtskärande på en sällan skådad nivå ens i kändisvärlden. Personalen på ett hotell i Buenos Aires, Argentina, larmade polis med oro för en “kraftigt drog- och alkoholpåverkad” gästs liv. Det slutade på värsta möjliga sätt, med ett fall från hotellfönstret.

Det är för mycket. För mycket sorg, för mycket smärta, för mycket orättvisa. Och samtidigt för välbekant.

”Liam Paynes genombrott i One Direction var början på slutet”

Liam Payne var bara 14 år gammal när den brittiska tv-publiken fick stifta bekantskap med honom genom X-factor. Två år senare blev han genom samma program ett household name även utanför de brittiska öarna när den ibland genialiske Simon Cowell satte ihop honom med de fyra andra pojkspolingarna Harry Styles, Zayn Malik, Louis Tomlinson och Nial Horan. One Direction var bildat och succén var ett faktum.

Annons

Över en natt (eller ett par månader, om vi ska vara exakta) gick fem unga anonyma killar med artistdrömmar till att vara några av världens mest eftertraktade personer. Långt innan X-factor var över stod flickor på kö för att få en glimt av dem, och med tiden växte intresset till en nivå som världen knappt skådat sedan The Beatles tid.

Bakom den glättiga ytan fanns också ett mörker

Men det som blev början på framgången blev också början på slutet.

Jag tillhör inte generationen som växte upp med pojkbandets musik och hittade på egna danser till den på skolgården, men däremot den generation som vrålade med till tonerna av What makes you beautiful och Story of my life på diverse olika dansgolv. Det var enkla, klassiska – men likväl genialiska beats och melodier som var perfekta för att flytta 90-talets pojkbandsera in i 2000-talet.

Musik som fungerade lika bra på förskolan som på klubben som i min egen mammas hörlurar. Musik som fungerar vid alla tillfällen, bland alla åldrar.

Annons

Men bakom den glättiga ytan fanns också ett mörker. Pojkarna (ja, det är lätt att glömma att de fortfarande bara var omyndiga pojkar när framgången var som störst) jagades av både fans och medier och giriga managers, och det kom snabbt skandalrubriker om både droger och ätstörningar bland de unga bandmedlemmarna.

Stjärnorna har alla dött allt för unga

Vi har sett alltför många exempel på stjärnor som slagit igenom tidigt och fått svårt att hantera den plötsliga uppståndelsen. Den forna Disney-stjärnan Demi Lovato släppte nyligen en hel dokumentär om fenomenet, där stora namn som Drew Barrymore, Christina Ricci och JoJo Siwa medverkar.

Samma år som Liam föddes, 1993, dog den forne tonårsskådisen River Phoenix av en överdos utanför den ökända nattklubben The Viper Room i Hollywood, mitt framför ögonen på sin lillebror Joaquin.

Så nyss som för två år sedan tvingades världen ta farväl av popstjärnan Aaron Carter som fick flickhjärtan att smälta redan som 10-åring och sedan aldrig kom till rätta i strålkastarljuset.

Annons

Med det i åtanke borde vi kanske inte vara förvånade. Inte ens några få timmar efter sin död visade sig Liam Payne vara fri från omvärldens giriga sensationslystenhet när nöjessajten TMZ publicerade bilder på stjärnans döda kropp (något som med rätta har kritiserats hårt).

Nej, ingen hade kunnat veta att Liam Payne skulle lämna oss så tidigt, under så tragiska former. Men vi vet med säkerhet att han tyvärr inte kommer bli den sista att slå igenom tidigt och sedan betala ett högt pris. Frågan är hur högt?

FOTO: TT

Annons