LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Barnmorskans uppmaning till gravida Sofia, 39: ”Finns risk att..”

05 sep, 2024
author Linn Seipel
Linn Seipel
prinsessan sofias gravidmage
Prinsessan Sofia är gravid med sitt fjärde barn – men kommer att fortsatt fullfölja sina kungliga plikter.
Hänt tar hjälp av barnmorskan Ann Olson för att reda ut riskerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Det har bara gått dagar sedan hovet kom med den glädjande nyheten att kungahuset får ett nytillskott! Prinsessan Sofia, 39, och prins Carl Philip ska nämligen få ett fjärde barn!

”Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att Prinsessan väntar parets fjärde barn. Prinsessan Sofia mår bra och nedkomsten beräknas till februari 2025. Under hösten väntas inga förändringar i prinsessan Sofias officiella program.”, skrev man i måndags på hovets officiella hemsida.

Sedan dess är det många som spekulerar högt och lågt om allt möjligt. Dels så är det många som fascinerats över att prinsessan kunnat dölja magen så länge.

– När man är flerbarnsföderska som Sofia är så kan det synas ganska tidigt, bland annat för att magmusklerna inte riktigt orkar hålla emot, säger barnmorskan Ann Olsson i en ny intervju med Hänt.

Annons

Barnmorskan om prinsessan Sofias graviditet: ”Ingen som avråder”

Men trots det syns faktiskt inte supermycket gravidbula ännu. Andra har också ställt frågande till prinsessans ålder – att det kan komma med risker. Något Ann menar att man inte behöver vara orolig för.

– När man är förstföderska och över 40, så kallas man äldre förstföderska. Annars kallas man inte ”gammal” först man är över 45. Så vid 39 år och omföderska är hon definitivt inte gammal, inte ens om det hade varit första barnet, säger hon och fortsätter:

– Sedan finns det alltid risker, men är man frisk så är det särskilt stora. Men om man säger så här, ju äldre vi blir är det farligare med massa saker, inte bara graviditet. Men det är ju ingen som avråder eller skulle säga att man är gammal om man är under 40.

Varningen: Då bör prinsessan vara aktsam

Något Ann däremot ställer sig lite mer frågande till är det här med att fortsätta jobba precis som vanligt. Det är inget som behöver bli ett problem, men att prinsessan kanske ska vara lite aktsam i stora folksamlingar.

Annons

– Ska man tänka ur ett hälsoperspektiv också att inte vara i stora folksamlingar, där det finns risk att folk är sjuka. Covid och influensa kommer mer nu under hösten och gravida är ju riskgrupp, så det är ju en aspekt som hon får tänka på.

Som gravid rekommenderas man heller inte att pressa sig själv för hårt, eller jobba för mycket.

– Jag tänker att negativ stress, jag vet inte vad det innebär för henne, men det är någonting man om möjligt ska undvika. Sedan befinner ju sig kungligheter kanske i en sits där de inte alltid kan välja.

– Men tycker man att det är roligt, trivs man och har kul, så kan man ha ganska mycket runt omkring sig.

FOTO: TT

Annons