Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Hovet bekräftar uppbrottet – går skilda vägar efter alla år: ”Inte rättvist”
Under de senaste 100 åren har danska kungafamiljen använt sig av hovleverantörer, precis som svenska kungafamiljen. För att bli hovleverantör till svenska kungafamiljen ska man kunna uppfylla vissa kriterier.
”Att bli kunglig hovleverantör är en hedersutnämning som tilldelas företag som bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av någon medlem av Kungl. Familjen. Hovleverantörskap beviljas av H.M. Konungen.”, skriver hovet på sin hemsida.
Med andra ord är det en stor ära och bedrift att få leverera varor till kungafamiljen. Men nu kommer danska storföretag få tänka om.
Nu är det slut – hovleverantörerna plockas bort
I ett pressmeddelande från danska kungahuset framgår nämligen att det mer än 100 år gamla upplägget med kungliga hovleverantörer avvecklas.
”Det är kungahusets uppfattning att en ordning som innebär att enskilda företag kan kräva ett särskilt erkännande av kungahuset under ett antal år inte längre är lägligt”, står det i pressmeddelandet.
”Dessutom finns det ett antal av dagens hovleverantörer som inte – endast sällan – och i begränsad omfattning – levererar varor eller tjänster till kungahuset, samt att flera av de företag som levererar varor eller tjänster till kungahuset inte är med på listan över hovleverantörer. Begreppet "hovleverantör" är alltså inte längre ett rättvist villkor”, står det vidare i meddelandet.
Enligt experter är detta ingen chock. Nytillträdde kung Frederik, 55, håller på med en moderniseringsprocess av kungahuset och då är detta ett klokt beslut, menar Se og Hørs kungahusexpert Caroline Vagle.
Videos från Hänt
Svenska företag påverkas av beslutet
Det här beslutet är något som varit på gång länge och det är nu 104 företag som påverkas. Bland dessa företag finns till exempel Arla, Grundfos, Georg Jensen, Jysk och Lego.
Företagen får nu fem år på sig att avveckla sina kontrakt.
”För att ge de berörda företagen tid att anpassa sig till förändringarna kommer alla befintliga domstolsleverantörer att kunna använda predikatet fram till den 31 december 2029. Efter detta kommer predikatet inte längre att kunna användas”, skriver hovet i pressmeddelandet.
Carlsberg är också ett av de 104 företag som påverkas men enligt danska Se og Hør vill dock Carlsberg fortsätta använda kungakronan på de gröna ölflaskorna och burkarna.
– Vi tänker ansöka om tillstånd till detta för att understryka den historiska koppling som funnits i över hundra år mellan Kungliga slottet och Carlsberg, säger kommunikationschefen i Carlsbergsgruppen, Kenni Leth, till Ritzau.
FOTO: Karin Törnblom / TT