LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Chris O'Neill tvingas att lämna hemmet – tillsagd av kungen

30 sep, 2024
Det har gått några månader sedan Chris O'Neill och prinsessan Madeleine blev Stockholms-bor.
Nu har Chris blivit tillsagd av kungen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Prinsessan Madeleines lyxhus till salu – svindlande prislappenBrand logo
Prinsessan Madeleines lyxhus till salu – svindlande prislappen

Det har nu gått några månader sedan prinsessan Madeleine, 41, och Chris O'Neill, 50, tog med sig barnen och hundarna och flyttade in på Kungliga hovstallet på Östermalm i Stockholm.

Sedan dess har familjen anpassat sig till livet i Sverige och även om Chris inte gillar det offentliga livet har han ändå syns till då och då.

Anledningen att Chris inte gillar offentlighetens ljus beror på att han prioriterar sin egen karriär. Men ibland går det helt enkelt inte att säga nej, som till exempel på riksmötets öppnande förra veckan.

Chris O'Neill måste följa reglerna

Att Chris måste anpassa sig till livet i Sverige är något som är säkert. Han har bland annat stängt ner sin Instagram och dessutom har han blivit tillsagd av kung Carl Gustaf, 78, att bete sig enligt korrekt etikett.

Annons

Många är nog vana vid att se honom väldigt avslappnad klädmässigt, både i Florida och Stockholm. Han brukar ofta gå runt i shorts och piké. Men på riksmötets öppnande var detta inget som kunde accepteras.

– Klädkoden för riksdagens öppnande är en kostym. Det innebär en mörk kostym med vit skjorta, slips eller fluga, alternativt en klänning, kjol eller byxa som är mer elegant än vanliga vardagskläder, men inte kvällskläder, skrev riksdagen på sin hemsida.

Chris O'Neill tillsagd av kungen

Men kraven är mer komplexa än så. Traditionen kräver att kostymen ska sys i samma tyg och färg – inga färgnyanser är tillåtna. Dessutom ska skorna i allmänhet vara svarta, eventuellt mörkbruna.

Ellen Myrgård Lindén, mångårig reporter på Svensk damtidning, vet att kungen tar traditionen på största allvar.

– En strikt och tydligt kommunicerad klädkod skulle alltid bäras av kungen. Och han förväntar sig att hans nära och kära ska följa samma exempel. Kungen skulle bli otroligt besviken om Chris fritt tolkade klädkoden som han ville, säger Ellen.

Nu har alltså kungen lämnat saken till Madeleine att se till att hennes man följer reglerna och visar den respekt som behövs.

PRINSESSAN MADELEINE, CHRIS O'NEILL
Madeleine och Chris på riksmötets öppnande. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

FOTO: Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Annons