ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kungen behöver aldrig betala i affären – hovexperten bekräftar ryktena

18 okt, 2024
Till vänster: Kung Carl Gustaf sitter ner vid ett matbord med en tallrik framför sig och har handen vid sin ficka. Till höger: Kungen och drottning SIlvia.
Kung Carl Gustaf har mycket pengar att röra sig med och är en av de rikaste kungligheterna i världen.
Men han själv behöver aldrig betala för något!
– Han är inte vilken kändis som helst, säger hovexperten Herman Lindqvist till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Kung Carl XVI Gustaf, 78, har suttit på tronen och varit Sveriges statschef i 51 år. Vid sin sida har han alltid haft drottning Silvia, 80.

Kungafamiljen har som uppgift att representera Sverige nationellt och internationellt – och för det får de skattepengar.

Men kungen behöver däremot aldrig betala något för sig själv!

Så mycket pengar har kung Carl Gustaf

Kungafamiljens offentliga uppträdanden är en del av Sveriges representation, och därför får de det som kallas apanage från staten. Pengarna går förutom till representation även till löner, inköp, vissa bostäder och levnadskostnader och skötsel av slottet.

– Det är en del av deras boendekostnader på deras privata boende, som i det här fallet är slott. Det är vissa transportkostnader, vissa säkerhetskostnader, det är kläder för offentlig representation, har Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalkämbetet tidigare sagt till Ekot.

Annons

År 2022 togs beslutet att för första gången börja berätta hur mycket pengar varje medlem av kungafamiljen får. I år får kungen 162,8 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Kungen är en av de rikaste kungligheterna i världen och har även en uppskattad privat förmögenhet på 70 miljoner dollar. Det här inkluderar hans ägande av Solliden, familjens sommarboende på Öland.

Men trots att kungen har mycket pengar att röra sig med behöver han aldrig betala något själv! Det här säger hovexperten Herman Lindqvist till Hänt.

Därför behöver kungen aldrig betala

– Det stämmer, om han inte är helt ensam när han ska betala men det är väldigt sällan. Han har alltid någon med sig, så det är alltid någon annan som ska betala för att kungen inte ska bli stående och diskutera, fylla i id-kort eller hålla på att tjafsa.

Annons

Hovexperten berättar om ett tillfälle för många år sedan när kungen stod i kassan på NK, och kassörskan bad om att få se hans id-kort.

– På den tiden skulle man visa id-kort med sitt kreditkort och då hade livvakten sagt ”titta på enkronan”, säger Herman.

– Han är inte vilken kändis som helst som går och köper en skjorta. Det är en statschef som kommer och han ska inte stå och hålla på med massa praktiska detaljer, fortsätter han.

Kungen har däremot ett kort som han kan betala med, men enligt Herman behöver han inte tänka på det. När det kommer till kronprinsessan Victoria, 47, prins Carl Philip, 45, och prinsessan Madeleine, 42, betalar de själva när det är ute, men för drottningen gäller samma princip som för kungen.

– Det har också med säkerhet att göra, han ska inte stanna upp och stå där och diskutera, utan det är för att få flyt på det hela, säger Herman Lindqvist.

FOTO: TT



Annons