LÄS MER:NYTT! Korsord Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Dödsfall utanför kungliga slottet – fasansfulla upptäckten

02 jul, 2022
author Felicia Hovryd
Felicia Hovryd
Kung Carl Gustaf har blå kavaj, vit skjorta och ljusblå slips.
Kungafamiljen bor sedan 1980-talet på Drottingholms slott.
Nu har man hittat döda kroppar utanför det kungliga slottet i Stockholm.
Läs mer här!
Annons
Kungens miss "Glad midsommar"Brand logo
Kungens miss "Glad midsommar"

Det kungliga slottet är ett landmärke i Stockholm och har varit hem till många kungligheter under årens lopp.

Kung Carl XVI Gustaf, 76, och drottning Silvia, 78, bodde på Stockholms slott fram till 1981, efter det flyttade kungafamiljen till Drottningholms slott som sedan dess har varit kungaparets privata bostad.

Kronprinsessan Victoria fångad på bild – gör det förbjudna

I SVT:s dokumentärserie Kungliga Slottet får tittarna följa med bland annat kungen och kronprinsessan Victoria, 42, på rundvandringar i rummen på Stockholms slott. Och kronprinsessan Victoria visar favoritrummet och några ovärderliga föremål.

Kronprinsessan pratar i serien om tapeter och gör sedan det förbjudna. Hon tar nämligen på en utav tapeterna i salarna på slottet.

– Nåt man egentligen inte får göra är att ta på tapeter men om man tar lite försiktigt så är det fantastiskt att se baksidan för här ser man alla hemligheter, säger kronprinsessan och fortsätter:

Annons

– Dels ser man hela arbetet bakom tapeten och lagningar som man har gjort genom tiderna. Det här är ju en tapet som har hängt i den här salen väldigt länge.

Hittade döda kroppar utanför slottet

Det nya slottet blev inflyttningsklart år 1754 efter att ha blivit förstört i en brand, men marken där slottet står bär på en allt äldre historia än så. I serien får tittarna även reda på att man utanför slottet hittat en gammal kyrkogård.

– Den kyrkogården är från den tiden när Stockholm grundades och vi tror att det kan vara så att de första resterna av de människorna som ligger här kommer från 1300-talet. Det kan till och med vara då att vi hittar tillbaka till 1200-talet och kyrkogårdens slutade användas på 1500-talet, säger slottsfogden Erik Kampmann.

Ovetande har man gått förbi slottet utan att veta vad som gömt sig under kullerstenen, nämligen kvarlevorna från 300 människor.

– Men man blir rätt så ödmjuk när man ser de här stora gatstenarna ligga här och täcka den här ytan och bara strax under, vi pratar kanske 50-60 centimeter under, så ligger det kvarlevor från en kyrkogård, säger Erik Kampmann.

FOTO: Johan Nilsson/TT, Peo Möller/TT

Annons