LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Silvia stöttar Sofia och Carl Philip efter privata avslöjandet: ”Är inte lätt att prata om”

12 okt, 2024
AvAlva Jonsson
Drottning Silvias ord om prinsparets svåra uppgifter:
– Jag tycker att det är väldigt starkt, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidentenBrand logo
Här syns prinsessan Sofia i omtalade klädvalet bredvid presidenten

Drottning Silvia fyllde 80 år förra året och är en väldigt familjekär mamma, mormor och farmor som ofta beskriver sina barnbarn som ”livets efterrätt”. Som drottning har hon alltid många järn i elden och med en ständigt proppfull kunglig kalender kan det vara svår att få tid över för familjen. Trots att hon ofta är bortrest på olika uppdrag ser drottningen till att skapa luckor i arbetet då hon kan hinna umgås med barnbarnen.

Drottning Silvia hämtar gärna barnbarnen på skolan

I den tyska dokumentären Silvia, Sveriges tyska drottning berättar hon för journalisten och producenten Julia Melchior att hon ser till att vara med barnen i skolan vid speciella tillfällen, som vid högtiderna till exempel.

Annons


– Om jag har tid hämtar jag dem från skolan eller tar dem till skolan. Jag tror att det är viktigt. Och när de sjunger julsånger eller när Lucia är där – så är vi förstås med, säger drottning Silvia i dokumentären.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels två barn Estelle och Oscar går båda i skolan på Campus Manilla på Djurgården. Medan prins Carl Philip och prinsessan Sofias söner Alexander och Gabriel går på Djurgårdsskolan. Så på de skolorna har de alltså fått vänja sig vid att kungaparet ibland dyker upp för att träffa sina barnbarn.

Stolt över barnens svåra uppgifter: ”Det är inte lätt”

Förutom att vara stolt mormor och farmor är drottningen även mycket stolt över sina tre barn Victoria, Carl Philip och Madeleine. I dokumentären pratar hon om att hon är imponerad och stolt över hur de alla tre axlar sina kungliga åtaganden. Och ett av dessa uppdrag belyser hon som extra viktigt – och svårt – nämligen Carl Philip och Sofias arbete med näthat och dyslexi.

Annons

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att de tog på sig så svåra uppgifter. Det är inte lätt att prata om dyslexi. Och jag tycker att det är väldigt starkt att han verkligen tog sig an den här uppgiften, jag tycker det är väldigt skönt att han gör det för han vet verkligen vad han pratar om, säger drottningen.

Prins Carl Philip har egna erfarenheter av läs- och skrivsvårigheter från sina skolår, något som han pratat öppet om genom åren.

– För alla de som varje dag kämpar med bokstäver och siffror som hoppar omkring i skolböckerna. Alla som blir utskrattade när det blir fel. Jag vet hur det är. Jag var en av dem, har han sagt vid ett tidigare tillfälle.

FOTO: TT

Annons