LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Silvia vräker ur sig det oväntade – avslöjandet om familjemedlemmen

20 okt, 2024
Det är inte allt för ofta som drottning Silvia offentligt pratar om privatlivet. Men under hennes senaste kungliga uppdrag valde drottningen att tala ut.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Drottning Silvia fyllde 80 år förra året och är en väldigt familjekär mamma, mormor och farmor. Som drottning har Silvia alltid många järn i elden och en ständigt proppfull kunglig kalender.

Det är ingen hemlighet att drottningen prioriterar sin familj högt, och även i hennes arbete syns det igenom.

Under hennes senaste uppdrag visade hon upp en personlig sida och öppnade upp om familjesorgen som blev startskottet på ett långt och gediget arbete.

Drottning Silvias hjärtskärande ord om bortgångna mamman

Under torsdagen närvarade drottningen vid Sophiahemmet i Stockholm för den årliga höstsalongen. Sophiahemmet Högskola har haft ett långt samarbete med Silviahemmet där undersköterskor erbjuds specialistkunskap i demensvård, ett ämne som ligger drottningen varmt om hjärtat.

Annons

När Silvia höll sitt tal inledde hon med att tacka alla sjuksköterskor för deras hårda arbete, rapporterar Svensk dam.

– Ni är verkligen hjärtat i vår vård och omsorg! Ert arbete är helt avgörande för många människors hälsa och välmående.

Drottningen delade också med sig av hennes personliga erfarenheter som blev startskottet för hennes arbete med Silviahemmet.

– Jag fick idén till Silviahemmet då min mor drabbades av en demenssjukdom. På den tiden fanns inte mycket kunskap om dessa sjukdomar, så jag fick verkligen leta med ljus och lykta! En person som gjorde stor skillnad var Professor Barbro Beck Friis, som inte bara hjälpte oss att rensa bort skadliga mediciner, utan också förklarade på ett tydligt sätt hur vi som anhöriga kunde hantera symtom och underlätta vardagen för min mor.

– Den hjälp jag fick betydde oerhört mycket i en svår situation, och det var då jag bestämde mig för att fler skulle få tillgång till kunskap.

Annons

Drottning Silvia blickar tillbaka: ”Jag blev förvånad”

Bara ett år efter öppningen av Silviahemmet 1996 tvingades Silvia ta farväl av sin mamma Alice Sommerlath som gick bort i Alzheimer. I oktober 2020 gick även hennes bror Walther Sommerlath bort i samma sjukdom.

– Jag minns att jag frågade undersköterskan som hjälpte min mor vilken utbildning hon hade inom demensvård och när hon svarade att det inte fanns någon sådan utbildning blev jag både förvånad och fast besluten att förändra det.

– Det var startskottet för Silviahemmet, som nu i 28 år utbildat vårdpersonal i demenskunskap med livskvalitet som ledstjärna, sa Silvia under hennes tal på höstsalongen.

Silvia avslutade talet med att blicka framåt med förhoppningen om att arbetet ska fortsätta i samma utveckling som det hittills gjort.

FOTO: JONAS EKSTRÖMER / Adam Ihse/TT

Annons