LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Drottning Silvias tuffa timmar med Madeleine – stöd finns redo

27 sep, 2024
drottning Silvia och prinsessan Madeleine
Nyligen åkte drottning Silvia och prinsessan Madeleine till USA.
Men efter några intensiva dagar tvingas Silvia åka tillbaka till Sverige igen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Drottning Silvia, 80, är en kvinna med många järn i elden och vi ser henne ofta ute på diverse officiella uppdrag. Flera gånger om året reser Silvia till olika tillställningar och event för att representera Sverige och hon är minst sagt en aktiv och engagerad drottning.

Idag är Silvia 80 år och ännu har hon inga planer på att sakta ner – nyligen flög hon till exempel till USA tillsammans med sin dotter prinsessan Madeleine, 42, för att medverka under styrelsemötet för World Childhood Foundation i New York.

Men att flyga ofta kan verkligen påverka kroppen, särskilt under längre resor som till exempel en flygning från Sverige till USA, som dessutom innebär en annan tidszon – och jetlag.

Drottning Silvias tuffa restid med Madeleine

När man reser snabbt över tidszoner drabbas man ofta av det som kallas jetlag, som innebär att kroppens inre klocka inte hänger med och man får svårt att ställa om tidsmässigt. Vilket kan göra att man får problem med matsmältningen, koncentrationssvårigheter och huvudvärk, enligt Hjärtgruppen.

Annons

Faktum är att bara dagar efter Silvia och prinsessan Madeleine har landat på andra sidan Atlanten, ska Silvia återvända till Sverige för att medverka vid 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning i Stockholm.

Tidsskillnaden mellan för Silvias resmål är heller inte särskilt liten. När klockan slår lunch, vid 12, i Sverige, är klockan endast 6 på morgonen i New York. Alltså innebär det några riktigt intensiva dagar av resande för drottningen.

Stödet för drottning Silvia och prinsessan Madeleine

Jetlag är dessutom inte det enda problemet man kan stöta på om man flyger mycket. När man flyger befinner man sig i en tryckkabin på en höjd som motsvarar cirka 2 500 meter över havet – något som kan vara extra farligt för personer med hjärtsjukdomar eller blodbrist. Eftersom det höga trycket kan leda till bland annat blodproppar och andra sjukdomar.

Den torra flygplansluften gör dessutom att vi torkar ut om vi inte dricker tillräckligt. Så det gäller att vara förberedd och dricka mycket vatten.

Annons

Däremot finns det hjälp att få ifall något skulle hända. Både på på flygplatsen och i flygplanet finns hjälp för resenärer som får problem. Ombord erbjuder flygbolagen bland annat prioriterad ombordstigning, kostanpassningar och stöd från utbildad personal för de som är rädda, enligt Magasinet Reis.

– Det finns även första hjälpen-kit med plåster, bandage och hjärtstartare. Vid akuta situationer kan personalen dessutom kontakta ett kontor i Washington där sjuksköterskor kan ge vägledning vid olycksfall, säger en källa till Hänt med god insikt inom flygbranchen.

FOTO: TT

Annons