LÄS MER:NYTT! Korsord Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kung Carl Gustafs ord om Brunei – nu svarar han på kritiken: ”Idiotiskt”

04 jan, 2023
AvJonna Lawaetz
Kungafamiljen
I en intervju 2004 uttalade sig kungen i positiva ord om diktaturen Brunei och sultanenes styre över landet.
Uttalandet blev hårt kritiserat och för första gången på 19 år bemöter kungen nu kritiken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissarBrand logo
Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

2023 markerar ett stort år för den svenska monarkin. I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valde till Sveriges konung men vi firar även att kung Carl XVI Gustaf suttit 50 år på tronen, vilket gör honom till den längst sittande monarken i Sveriges historia.

Kungen tog över tronen den 15 september 1973 när han efterträdde sin farfar, Gustaf VI Adolf.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Kungen firar 50 år på tronen – festligheterna pågår hela året

Jubileet innebär att året kommer präglas av festligheter, vilket inleds med en Sverigemiddag på Kungliga slottet redan i januari. Sedan ger sig kungen och drottning Silvia ut på en länsturné, där de utspritt under året ska besöka alla 21 län i landet.

Det stora firandet går av stapeln helgen den 15 och 16 september. Fredagen inleds med lovsov i Slottskyrkan, följt av att kungen närvarar vid högvaktsavlösning och till sist avslutas kvällen med en stor galamiddag i Rikssalen på slottet. Under middagen kommer kungliga utländska gäster, statschefer och representanter från olika delar av Sverige finnas med på gästlistan.

Annons

Efterföljande dag färdas kungen och drottningen i kortege genom huvudstaden. Paraden blir en festlig tillställning och invånarna får chansen att samlas på gator och torg för att bevittna kungaparet, det utlovas även musik- och kulturupplevelser. Kortegen avslutas vid Lejonbacken och en stor scen där det kommer bjudas på festkonsert som är öppen för allmänheten.

– Det kommer att bli något alldeles enastående, säger Göran Lithell, hovmarskalk och jubileumsårets ”festfixare”, till Aftonbladet.

Kungen svarar på kritiken efter det uppmärksammade uttalandet

I samband med kungens jubileumsår har SVT publicerat dokumentären Sveriges sista kungar, som följer Sverige från en kungamakt till en demokrati med parlamentarism. I dokumentären får kungen möjlighet att uttala sig om hans kritiserade uttalande från 2004, där han beskriver diktaturen Brunei som ett föredöme.

Annons

I en radiointervju från 2004, säger kungen att sultanen i landet skapade en gemenskap och öppenhet som inget annat land kunde mäta sig med.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé, sa kungen i intervjun från 2004 och fortsatte:

– Sedan åker de på 14 dagars rundresa motsvarande en Eriksgata, som vi gör. Det gör de varje år till varje by och hälsar på varenda invånare, handskakar. Så jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig.

Trots att kritiken mot kungens uttalande var stor, verkar det inte som att hans åsikter om diktaturen Brunei inte har förändrats under de 19 år sedan intervjun. Kungens beundran för sultanens närhet till folket består. I SVT-dokumentären Sveriges sista kungar, bemöter han nu kritiken.

– Det är ingen som har förstått vad jag sa. Det var så idiotiskt för jag försökte vara vänlig och förklara hur den kungen arbetade, helt enkelt. Han var ju en "ruler" så att säga, på ett annat sätt än i en demokratisk stat, säger kungen i dokumentären och fortsätter:

– Han hade det väldigt öppet, istället för... Det blev ett totalt missförstånd.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Annons