LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Pappan till Dianas älskare var ett monster: ”Våldtog kvinnor i varuhuset”

02 okt, 2024
AvPontus Varg
Mohamed al-Fayed
Nu kliver flera kvinnor fram och anklagar miljardären Mohamed al-Fayed för våldtäkt.
Övergreppen ska ha skett i anslutning till hans arbetsplats på det exklusiva ­varuhuset Harrods.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"Brand logo
Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"

Han var far till Lady Diana:s pojkvän, Dodi al-Fayed som dog tillsammans med prinsessan i en bilkrasch i Paris 1997. Nu kommer det fram att den egyptiske miljardären och Harrods-ägaren Mohamed al-Fayed var ett sexuellt monster.

– Hans mörka depraverade nät spann över hela företaget, säger advokaten Bruce Drummond, som företräder flera av de utsatta kvinnorna, till BBC.

I BBC-serien The Crown framställdes Mohamed al-Fayed som den fattige egyptiske pojken som blev miljardär och till slut köpte det klassiska London-varuhuset Harrods. Målet med köpet var att komma upp i den engelska societeten och komma nära kungahuset. Genom sin son fick han en chans. Playboyen Dodi al-Fayed började uppvakta och sedan inleda ett förhållande med Lady Di efter att hon och prins Charles gått skilda vägar. Och pappa Mohamed al-Fayed lycka gick inte att mäta i pengar.

Annons
Diana Dodi Mohamed
Diana, Mohamed och Dodi på en lyxyacht på franska Rivieran. E-Press/TT

20 kvinnor anklagar honom för sexuella övergrepp

Men så kom den uppmärksammade dödsolyckan i Paris där både Lady Diana och Dodi förolyckades.

Mohamed al-Fayed fortsatte att driva Harrods efter den uppmärksammade olyckan.

Nu har 20 kvinnor som varit anställda på varuhuset trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp. Fem av dem uppger att de har blivit våldtagna.

Tre av de kvinnor som anklagar Mohamed för sexuella övergrep.
Tre av de kvinnor som anklagar Mohamed för sexuella övergrep. Yui Mok

Övergreppen ska ha skett över hela världen, i London, Paris, St Tropez, Abu Dhabi och även i det lyxiga varuhuset Harrods.

Annons

– Mohamed al-Fayed var ett monster, en sexuell antastare utan moralisk kompass, säger en av de anställda på Harrods och förklarar att kvinnorna på arbetsplatsen var hans ”leksaker”. Hon ska bara ha varit i tonåren när hon blev våldtagen.

– Vi var alla så rädda. Han sådde aktivt rädsla. Om han sa ”hoppa” så frågade medarbetare ”hur högt”, säger kvinnan till BBC.

Dödsolycka Diana i Paris
1997 förolyckades Lady Di och Dodi i en bilkrasch i Paris. AGENCE / BESTIMAGE

Al-Fayed ska ha tagit rundor i varuhuset och när han fick se någon ung kvinnlig anställd som han ”gillade” blev de befordrade och han lät dem jobba på avdelningen där han hade sitt kontor. Där ska flera övergrepp skett.

Annons

Medarbetare ska, enligt BBC, ha vetat vad som pågick på varuhuset men blundade för det.

”Stackars tjej, idag är det din tur”

– Vi såg alla varandra gå in genom den där dörren och tänkte "stackars tjej, i dag är det din tur", säger en kvinna som arbetade på våningsplanet. Hon blev själv antastad av al-Fayed.

De som tvingades följa med på utlandsresor blev mest utsatta. Då blev han mer våldsam och äcklig. Han förvandlades till ett monster.

Förra sommaren avled Mohamed al-Fayed, 94 år gammal. Han ägde Harrods mellan 1985 och 2010.

Harrods varuhus London
Han ägde den klassiska varuhuset Harrods i London mellan 1985 och 2010. Vuk Valcic / SOPA Images

Nu är arbetsmiljön något annat på varuhuset. Nuvarande och tidigare medarbetare erbjuds av företaget möjligheten till hjälp om man vill gå vidare med anklagelser mot al-Fayed.

”Vi kan inte göra det förflutna ogjort, men vi har varit fast beslutna om att göra det rätta som organisation, med de värderingar vi har i dag som drivkraft, samtidigt som vi säkerställer att sådant agerande aldrig kan återupprepas i framtiden”, skriver Harrods till BBC.

FOTO: TT

Annons