LÄS MER:NYTT! Korsord Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Hovet i blåsväder! Kungen och prinsen gör det förbjudna

10 nov, 2024
I veckan ställde norska kronprinsen Haakon in alla sina kungliga uppdrag och lämnade landet.
Inte heller var kung Harald i Norge.
Då fick regeringen tillfälligt ta över rollen som regent – vilket har rört upp starka känslor i grannlandet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?Brand logo
Hur lika är Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip egentligen?

Kung Harald, 87, befann sig under torsdagen utomlands. Hans arvtagare, kronprins Haakon, 51, likaså. Men vem styrde egentligen landet då?

Jo, den norska regeringen!

Men den här gången utan att allmänheten informerades. Det har fått tyckare i Norge att gå i taket.

Dagbladet var först med att berätta om spektaklet, men även norska Se och Hör har hoppat på rapporteringen.

Därför befann sig inte kronprins Hakoon i Norge – har åkt till London med Marius

Det är fortfarande oklart varför kronprins Haakon och Marius Borg Høiby befinner sig i London. Men enligt Se och Hör beror resan troligen på att Marius ska läggas in på rehab – vilket hans försvarare meddelade efter att polisförhören med Marius var klara.

Annons

I mitten av oktober berättade Marius försvarare Øivind Bratlien att 27-åringen hade planer på att påbörja rehabilitering inom kort.

– Det har varit tuffa och svåra veckor för alla, vilket har gjort det svårt för honom att fokusera fullt ut på sina egna problem, sa advokaten då till VG.

Även Marius själv har tidigare uttalat sig:

– Jag har kämpat med missbruk länge, något jag varit i behandling för tidigare. Jag kommer nu att återuppta denna behandling och ta den på största allvar.

Se och Hör har också skrivit att Mette-Marit reste efter och träffade sin man och son i London i fredags.

Kung Harald inte i Norge – experten rasar mot hovets miss

Då kronprinsen var på vift och kung Harald utomlands, innebar det att regeringen styrde landet under torsdagen.

Enligt den norska Statsrådsberedningen (SMK) ska de dock ha meddelat om kronprinsens utlandsresa. Men i och med att kungen var tillbaka i landet redan på torsdagskvällen innebar det att regeringen var regent från torsdag eftermiddag, då Hakon lämnade – till torsdag kväll.

Annons

Trots den korta tiden tycker Kungahusexperten Trond Norén Isaksen att allmänheten har rätt att få veta vem som styr landet.

– Vi har rätt att veta vem som styr oss, säger kungahusexperten, författaren och historikern Trond Norén Isaksen till Dagbladet.

Trond menar att det på den danska kungahemsidan framgår när de är borta och att Norge borde införa ett liknande system. Men istället för att jobba digitalt kör grannarna med ett flaggsystem.

När kung och kronprins saknades hissades statsflaggan på slottet för att visa att de var utomlands, bekräftade Guri Varpe, kommunikationschef på Slottet, för Dagbladet.

– Ja, det är så man kan se det. Men folk förstår inte det. Det är också svårt att se skillnad på flaggorna. Det borde finnas på hemsidan, för det är helt enkelt något folk har rätt att veta, säger Trond.

FOTO: TT

Annons