ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:NYTT! Korsord Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kronprinsessan Victorias allvarliga sjukdom – experten: ”Bestämt oss för att gå ut med det”

22 feb, 2025
Kronprinsessan Victoria
När kronprinsessan Victoria var ung blev hon sjuk i anorexi.
Nu berättar den tidigare kungliga informationschefen, Elisabeth Tarras-Wahlberg om den svåra tiden.
– Jag fick i uppdrag att fundera på hur man skulle gå ut med det på bästa sätt, säger hon i Monarkerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Edvin Törnblom delar med sig av de privata detaljerna – Hänt dyker ner i hans telefonBrand logo
Edvin Törnblom delar med sig av de privata detaljerna – Hänt dyker ner i hans telefon

Som kronprinsessa lever man ständigt i offentlighetens ljus – med blickar från en hel nation riktade mot sig. Detta är något som vår kronprinsessa Victoria, 47, tidigt blev smärtsamt medveten om – särskilt under sin ungdom, då hon brottades med höga förväntningar, en stark inre press och den ångest det medförde.

Vid tjugo års ålder blev det offentligt att hon kämpade med anorexi, en sjukdom som hon modigt valde att tala öppet om, vilket kom att inspirera och stötta många i liknande situationer.

I podden Monarkerna delar nu den tidigare hovmarskalken och informationschefen, Elisabeth Tarras-Wahlberg, med sig av sina minnen och insikter om denna svåra period i Victorias liv.

Experten om Victorias tuffa tid: ”Bestämt oss för att gå ut med det”

Nästan tre decennier har gått sedan kronprinsessan var tjugo, men Elisabeth minns tydligt tiden innan allt började. Under den perioden studerade Victoria i Frankrike, men det var först en dag efter hemkomsten som Elisabeth fick veta om Victorias sjukdom.

Annons

– Sen kom hon hem och jag vet att en av säkerhetsvakterna nämnde för mig att ”jag tror inte hon mår riktigt så bra”. Men jag var väldigt naiv på den tiden och det här med ätstörningar var för mig inget begrepp egentligen. Det fanns inte i min sinnebild att det kanske var det hon led av, säger Elisabeth.

Men det var vid en bal på Grand Hôtel i Stockholm 1997 som mediers spekulationer verkligen tog fart och då blev Elisabeth ombedd att agera.

– Efter de bilderna och de här spekulationerna blev jag ombedd att komma till drottningens kontor och då berättade överhovsmästarinnan Alice för mig vad som gällde. Att hon inte mådde så bra och att ”vi har bestämt oss för att gå ut med det här för att motverka fortsatta spekulationer”, berättar Elisabeth och fortsätter:

– Så jag fick i uppdrag att fundera på hur man skulle gå ut med det på bästa sätt.

Så mår kronprinsessan Victoria idag

Till slut valde Elisabeth att samarbeta med en kvällstidningsjournalist, som fick hela historien med fakta och en vädjan från drottning Silvia om att visa hänsyn till Victorias hälsa. Enligt Elisabeth togs detta emot mycket väl.

Annons

I samband med sin 40-årsdag berättade kronprinsessan Victoria att hon, trots den svåra tiden, sökte professionell hjälp och idag har verktyg för att hantera utmaningarna.

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, sade hon då, enligt SVT.

Lider du eller någon du känner av ätstörningar eller ångest – här kan du få hjälp

Hjälplinjen: Du som är över 18 år kan ringa eller skriva till Hjälplinjen om du upplever psykiska besvär, är i en kris eller har självmordstankar. Tjänsten är anonym och kostar ingenting.

Frisk och Fri: Du som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.

SHEDO: Föreningen stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag.

Källa: 1777

FOTO: TT

Annons