LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kronprinsessan Victorias dolda diagnos – kämpar för att klara det: ”Mycket svårt”

15 okt, 2024
Det är allmänt känt att kronprinsessan Victoria har dyslexi. Men att hon även har prosopagnosi kanske inte är lika känt.
– Jag försöker verkligen lära mig, säger kronprinsessan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här anländer Kungafamiljen på Polarpriset – Kronprinsessan Victorias detalj alla undrar överBrand logo
Här anländer Kungafamiljen på Polarpriset – Kronprinsessan Victorias detalj alla undrar över

Kronprinsessan Victoria, 47, har just nu fullt upp med sin militära utbildning. Under två veckors tid är hennes offentliga kalender helt tom, så att hon verkligen kan fokusera och ge allt under utbildningen.

Det är ingen hemlighet att Victoria, precis som sin pappa kung Carl Gustaf, 78, har haft det extra svårt i skolan på grund av att de har dyslexi.

– Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, har hon tidigare sagt till Hejaolika.

Kronprinsessan Victoria om okända diagnosen

Dyslexin medför inte bara prob­lem med att läsa och skriva. Sedan några år tillbaka är det även känt att Victoria är ansiktsblind.

Annons

– Jag har också mycket svårt att komma ihåg namn och ansikten och det är ett stort minus i min roll, säger Vic­toria till Hejaolika och fortsätter:

– Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten men det ”sätter sig” inte.

"Prosopagnosi" är det formella namnet på diagnosen som i folkmun kallas för "ansiktsblindhet". 2,5 procent av världens befolkning uppskattas ha sjukdomen, däribland kronprinsessan.

Så funkar ansiktsblindhet i vardagen

Den brittiske neurologen Oliver Sacks berättar i sin bok The mind’s eye om hur svårt han har att minnas ansikten, även sitt eget. En gång satt han på en uteservering och speglade sig i ett fönster. Han strök handen över skägget. Det gjorde inte spegelbilden – som i själva verket var en gäst inne i restaurangen.

Den världsberömda apforskaren Jane Goodall har också skrivit om sin prosopagnosi i förordet till sin bok Det finns hopp:

”När jag nyligen pratade med en vän fick jag av en tillfällighet veta att han hade samma problem. Jag kunde knappt tro det. Sedan upptäckte jag att min egen syster Judi upplevde samma sak.”

FOTO: TT

Annons