Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Kungaparets anställda: Det är absolut förbjudet
I veckan skulle kung Carl Gustaf och drottning Silvia gemensamt ha åkt till Singapore på ett historiskt statsbesök. Men under måndagen nåddes vi av nyheten att Silvia hade drabbats av en allvarlig luftsvägsinfektion och var därmed för sjuk för att följa med.
– Beslutet togs på söndagen, sade hovets informationschef Margareta Thorgren då till Expressen och fortsatte:
– Det skedde efter konsultation med livmedikus.
Kungens egen kock på plats under statsbesöket
Det har också framkommit att även kungen är sjuk, men då han drabbats av en lindrigare förkylning än sin fru kunde han ändå resa iväg. Under statsbesöket bjöd Singapores president honom på en bankettmiddag och på onsdagkvällen var det kung Carl Gustafs tur att agera värd. Kungens egen kock, Magnus Villnow, 43, hade flugits in för att säkerställa att menyn blev som kungaparet tänkt sig.
Under de år Villnow har varit kock åt kungen har han tagit fram många statsbesöksmiddagar som kungaparet får tycka till om innan.
– Jag tar fram olika förslag som jag presenterar för kungaparet. Sen har vi en dialog och det ändras lite – ibland mer, ibland mindre, säger han till Expressen.
Middagen i Singapore bjöd på klassiska svenska smaker och råvaror som löjrom, gravad lax, hjortfilé och blåmögelost. Att få tag på alla ingredienser i de länder paret besöker är inte alltid helt lätt. Den här gången fick Villnow ta med sig ättika och den speciella blåmögelosten som kungaparet gillar, i sin väska.
Videos från Hänt
Gjordes tidigare men är nu förbjudet
Kungen och drottningen uppges alltid ha varit väldigt engagerade i hur dessa svarsmiddagar eller mottagningar går till. Tidigare flögs även servisen in från Sverige, men det är numera förbjudet av klimatskäl.
– Det är faktiskt en viktig aspekt att det inte transporteras porslin och linne långa vägar, säger Boel Lindberg som är chef för UD:s internationella presscenter.
FOTO: TT