LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Hovet bekräftar: Kungen har börjat planera sin begravning

08 okt, 2024
Norges kung Harald och drottning Sonja har börjat planera sin begravning.
Nu meddelar norska hovet att de får 20 miljoner att röra sig med.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Kung Harald, 87, har haft ett tufft år. I februari tvingades han åka in akut till sjukhus när han var på ett statsbesök i Malaysia.

”Hans Majestät Kungen har insjuknat under sin semester i Malaysia och är inlagd där med en infektion. Kungen får god uppföljning av både malaysisk och norsk sjukvårdspersonal”‚ skrev norska hovet i ett pressmeddelande.

Drottning Sonja, 87, av Norge har däremot klarat sig ifrån sjukdom de senaste åren. Senaste rapporterna om hennes hälsa var 2019 när hon fick en infektion i sin högra fot.

Kistan tillverkas – värd 20 miljoner kronor

Trots att kungaparet är väldigt pigga och krya för tillfället har de nu ändå börjat tänka på framtiden och döden. Nu står det klart att när kungaparet dör ska de vila i en gemensam sarkofag – en likkista i sten eller annat skulpterat material – på Akershus slott. Detta rapporterar Expressen.

Annons

Nu är arbetet med kistan i full gång och budgeten från norska regeringen ligger på nästan 20 miljoner svenska kronor.

”I samförstånd och samarbete med kungaparet har kungliga hovet inlett ett arbete med att skapa en sarkofag i linje med traditionen”, skriver norska kungahuset i ett pressmeddelande.

Detta händer om Sveriges kung dör – får inte samma som Norges och Danmarks regenter

20 miljoner är med andra ord en saftig prislapp för en kista. Kungen och drottningens sarkofag kommer att placeras bredvid Haakon VII och drottning Maud samt kungens föräldrar Olav V och kronprinsessan Märtha.

Men i jämförelse med danska drottningen Margrethe, 84, är det faktiskt en ganska liten budget.

Hennes kista är redan färdigställd efter 15 års byggande. Den är i brons och marmor och är värd 44 miljoner svenska kronor. Sarkofagen står redan på plats i Roskilde domkyrka.

Den här traditionen som finns i Norge och Danmark är dock inte något som finns i Sverige. Gustav V var den sista regenten att begravas i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Sedan dess vilar medlemmar av den svenska kungafamiljen på kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

Annons