Därför vägrar kungen sälja mark till Gröna Lund – konflikten bakom
Nöjesparken Gröna Lund ligger vackert beläget på kungliga Djurgården, i Stockholm. Med utsikt över Södermalm, Skeppsholmen och city är det ett eftertraktat område som nu har blivit rejält omdiskuterat.
I ungefär ett decennium har Gröna Lund nämligen haft planer på att bygga ut tivolit, men en strandremsa på omkring 1000 kvadratmeter omfattas av kungens dispositionsrätt.
Först gav kung Carl Gustaf, 75, grönt ljus till Gröna Lund. Men nu kommer han med ett helt annat besked.
FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!
Kungen stoppar Gröna Lunds byggplaner
Gröna Lunds planer på utbyggnad har blivit till en infekterad konflikt med de boende på Djurgården den senaste tiden och nu har kungen tagit ställning.
Planerna går ut på att bygga ut tivolit på en anslutande tomt som omfattar 8 000 kvadratmeter och som till störst del utgörs av en parkeringsplats. Men den 1000 kvadratmeter långa strandremsan omfattas som sagt av kungens dispositionsrätt. Dessutom förvaltas den av Kungliga Djurgårdsförvaltningen.
Den ursprungliga planen var att sälja marken till Gröna Lund och kungen var med på noterna. Men inget avtal skrevs – och nu har kungen personligen ändrat sig och sagt nej till en affär.
Det krävs för att Gröna Lund ska kunna bygga ut – trots kungens motstånd
Om det nu ska bli utbyggnad för Gröna Lunds del så är det i så fall genom ett arrende, rapporterar Svenska Dagbladet.
”Det aktuella ärendet gäller en remsa mark mot vattnet som gränsar mot den mark som Gröna Lund äger och planerat att exploatera. Kungen har dock under hand förklarat att om Gröna Lund ska få disponera markremsan får det, i så fall, ske genom arrende”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett mejl till tidningen.
Ett arrende innebär att ärendet måste prövas i domstol. Så egentligen hindrar inte arrendet Gröna Lund från att genomföra byggplanerna, men ett domstolsbeslut kan däremot sätta tvärstopp.
Just nu ligger ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen som ska ge besked senare i vår.
SvD skriver att kungens nya åsikt i frågan kan bero på missnöjet hos boende och föreningar i området. Arrende som alternativ ska nämligen ha blivit aktuellt först efter två möten mellan den kritiska och positiva parten.
Videos från Hänt
FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Karin Törnblom/TT