LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kungen vill inte ha med Madeleine – hovet bekräftar vad som hänt

23 aug, 2024
Prinsessan Madeleine och Kung Carl Gustaf
Prinsessan Madeline har flyttat hem till Sverige igen.
Men hennes kungliga schema ekar tomt.
– Alla officiella uppdrag utgår från kungen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Förändringens vindar blåser sannerligen genom kungahuset. Prinsessan Madeleine, 42, är sedan ett par veckor tillbaka på svensk mark tillsammans med barnen och maken Chris O’Neill, 50.

Familjen har nu flyttat in i jättevåningen i Hovstallet på exklusiva Östermalm. Madeleine har därmed äntligen nära till sina föräldrar och syskon igen.

Kronprinsessan Victoria studerar till officer – trappar ned på officiella plikter

Även kronprinsessan påbörjar nu ett nytt kapitel i livet. I måndags var det nämligen kronprinsessan Victorias första dag som kadett på officersutbildningen – en förberedelse för att en dag axla rollen som statschef.

– Kronprinsessan tycker att det är ett otroligt viktigt område och hon har gjort flera militärutbildningar men hon vill fördjupa sina kunskaper. Inte minst i en tid som denna där det är väldigt mycket oro och krig ute i världen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren i Nyhetsmorgon.

Under hösten och en bit in på våren kommer alltså kronprinsessan Victoria att sitta i skolbänken. Men hur ska hon då hinna med alla sina uppdrag i egenskap av kronprinsessa?

– Den här tiden är ett relativt gynnsamt läge för kronprinsessan att hitta en termin eller en höst där hon har möjlighet att förkovra sig lite mer i ett ämne. Det har varit svårt att hitta, men nu är hon här och hon ser jättemycket fram emot den här hösten, förklarade Margareta Thorgren och utvecklade:

– Under hösten här har kronprinsessan ändå sett till att hon kan vara med vid de här viktiga officiella delarna, till exempel informationskonselj med regeringen och så vidare.

Annons

Prinsessan Madeleines kungliga schema tomt – delegeras av kungen

Nu när kronprinsessan Victoria ska tillbringa hösten med heltidsstudier undrar många om prinsessan Madeleine kommer att axla delar av kronprinsessans uppdrag. Men så kommer det inte att bli, förklarar Margareta Thorgren för Svensk Dam.

– Så går det inte till. Det är viktigt att förstå att det kungliga ämbetet är en sak, och att familj och syskon är en annan.

– Alla officiella uppdrag utgår från kungen. Det är statschefen som fördelar dem. Och i och med att det är kronprinsessan som är Sveriges framtida statschef så är det naturligt att han delegerar till henne. Men hennes uppdrag kommer inte att delegeras till andra. Det görs ju utifrån att kronprinsessan är kronprinsessa, och kungen är kung.

Margareta förklarar vidare för tidningen att Madeleines kungliga schema är tomt och att hennes åtaganden sällan skrivs in där. Det betyder dock inte att prinsessan Madeleine kommer att stå sysslolös.

– Prinsessan Madeleine kommer att fortsätta med sitt arbete inom drottningens barnrättsorganisation World Childhood Foundation, säger Margareta till tidningen.

Hon förklarar även att prinsessan Madeleines jobb främst meddelas via hennes Instagram, eller direkt från Childhood.

Foto:Mikael Fritzon/TT och Oscar Olsson/TT

Annons