LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kungens beslut – Sofias nya bebis får inte vara med i kungahuset

09 okt, 2024
Kungen, Prinsessan Sofia
I februari kommer det ett nytillskott till den svenska kungafamiljen.
Men efter kungens beslut kommer prinsessan Sofia och prins Carl Philips nya bebis inte få tillhöra kungafamiljen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

I september kom den glädjande nyheten att prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt fjärde barn. Det var på hovets officiella hemsida som nyheten att småprinsarna Alexander, Gabriel och Julian ska få ett litet småsyskon bekräftades.

”Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att Prinsessan väntar parets fjärde barn. Prinsessan Sofia mår bra och nedkomsten beräknas till februari 2025. Under hösten väntas inga förändringar i Prinsessan Sofias officiella program.”, skrev Hovet då.

Däremot kommer den nya bebisen inte komma att tillhöra kungahuset från start – på grund av ett beslut kungen gjorde under 2019.

Prinsessan Sofia och Carl Philips nya barn kommer inte tillhöra det svenska kungahuset

För fem år sedan kom beslutet att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer tillhöra kungahuset. Detta på grund av att kungen ville smalna av kungahuset eftersom familjen växte väldigt fort, enligt Svensk Dam.

Annons

När beslutet fattades hade Madeleine sina tre barn och Carl Philip och Sofia hade två. Sedan dess har deras yngsta son prins Julian fötts och han blev därför det första barnet som inte tillhörde kungahuset från start.

Samma sak kommer alltså gälla för den nya bebisen som väntas komma i februari.

Sofia och Carl Philip har tidigare uttryckt att de är positiva till beslutet eftersom att det innebär att barnet kommer få större möjligheter att skapa sig sitt eget liv.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb, sa prins Carl Philip när beslutet diskuterades 2019.

Trots att Prins Julian och den nya bebisen inte tillhör kungahuset, tillhör de självklart fortfarande kungafamiljen och har kvar sina titlar. Skillnaden är endast att de inte kommer få något apanage och inte heller arbeta officiellt för kungahuset.

FOTO: TT

Annons