ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kungens hårda krav för Victorias framtid – hon får inte bestämma själv

08 okt, 2024
Kronprinsessan Victoria och kungen.
Kronprinsessan Victoria har gått tillbaka till skolbänken och inlett en officersutbildning.
Men det visar sig att hon inte själv får bestämma vad hon ska studera!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Kronprinsessan Victoria, 47, har en fullspäckad höst framför sig. Hon har ju nämligen gått tillbaka till skolbänken då hon inlett en officersutbildning!

Därav lyser hon med sin frånvaro från den kungliga kalendern, då hon är fullt upptagen med att studera – något hon gör som en fortsättning på sin tidigare militärutbildning.

Men det visar sig att kronprinsessan inte själv fått välja vad hon ska läsa.

Kungens krav på kronprinsessan Victorias studier

I TV4s Nyhetsmorgon berättar programledaren Anders Pihlblad, 56, att han fick en inblick i kronprinsessans studier då de besökte en av henne lektioner på Försvarshögskolan.

Det Victoria läser nu är en kurs i officersprogrammet som heter introduktion till krigsvetenskap. På Försvarshögskolan frågar Anders den ställföreträdande programchefen på Officersprogrammet, Anders Enström, om hur det är att ha kronprinsessan som student.

Kronprinsessan Victoria sitter i militärkläder vid en bänk och tittar på en dator. Hon har klasskamrater bredvid sig.
Kronprinsessan Victoria på sin särskilda officersutbildning på Försvarshögskolan. Foto: TT

– Det märker vi ingen särskild skillnad av, om man bortser från några procedurer sådär runt i kring. Det är en student utav många studenter. Och ska jag vara lite petnoga så kallar vi kronprinsessan för studerande, säger han och fortsätter berätta att kronprinsessan inte själv får välja vad hon ska studera!

– Kronprinsessan följer det som heter särskild officersutbildning. Det innebär att hennes arbetsgivare har bestämt vilka kurser i Officersprogrammet hon ska läsa.

Annons

Och med arbetsgivare menar han alltså bland annat kung Carl Gustaf, 78, som ju är Sveriges statschef och därför räknas som Victorias chef!

Kungen om Victorias utbildning

När utbildningen är klar kommer Victoria att bli fänrik, som är den lägsta graden officerare.

På besöket får Anders Pihlblad även träffa kungen, som berättar att Victoria vill känna sig mer trygg i, förstå och hänga med i utvecklingen som händer i världen just nu. Anders frågar om det blir en bra del av kronprinsessans utveckling att nu bli fänrik.

– Ja, så småningom. Hon är fullt upptagen med det just nu. Det roliga är att hon sitter med en grupp elever och det är en av de större grupperna som utbildar sig till officerare. Och att hon får vara med i den här gruppen tror jag hon känner är väldigt spännande. Alla har gemensamma diskussioner, man får reda på rätt mycket, och man träffar många nya blivande officerare, svarar kungen.

Anders frågar sedan den ställföreträdande programchefen om det är så att Victoria i framtiden kommer stiga i graderna från fänrik.

Kungen är nämligen den enda i Sverige som både är general och amiral, vilket är de högsta graderna för officerare.

– Sannolikt, svarar han.

FOTO: TT, TV4/Play

Annons