LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Kungens svindyra födelsedagspresent till salu – privata detaljerna

02 okt, 2024
AvAlva Jonsson
author Linn Seipel
Linn Seipel
Kungen på sin lyxbåt
Nu säljs en båt som var speciellt framtagen för kung Carl XVI Gustaf. Den lyxiga båten var nämligen en present till kungen på hans 34-årsdag.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Den fina och väldigt lyxiga presenten levererades en dag som en överraskning till kungen. Plötsligt låg den förtöjd vid en brygga, något som ska ha gjort kung Carl XVI Gustaf väldigt glad. Kungen och drottningen verkar alltid ha tyckt om att vara ute på havet. Båten ägdes av kungahuset under åren 1980 till 1989 och med den gjorde kungafamiljen många utflykter under somrarna. De ska till och med ha kallat båten för ”Sommarstället”.

Båten specialanpassades för kungafamiljen

Den tjusiga båten är framtagen av en svensk båttillverkare.

Annons

– Den här tillverkaren har gott renomé och är båtarna är populära i Tyskland, och tyskarna gillar ju även kungafamiljen, säger Daniel Kvicklund, content manager på digitala auktionssidan Klaravik.

Daniel berättar att just den här versionen är speciell, den specialanpassades för att passa kungen så bra som möjligt.

Den 12 meter långa flytande presenten är bland annat utrustad med akterruff, alltså ett slags tak, för större bekvämlighet och för att kungabarnen skulle kunna ha någonstans att leka. Men det finns också andra finesser som gör den här motorbåten unik.

– Kungafamiljen har sommarsemestrat på den och den är verkligen en familjebåt, säger Daniel Kvicklund.

Annons

Nypriset cirka två miljoner – 1980

Totalt tillverkades det endast 100 exemplar och när kungen fick båten var nypriset för den här modellen ca två miljoner kronor, vilket ju verkligen innebär att det var en lyxbåt då. Nu ligger den ute på auktion och det ledande budet ligger i skrivande stund på 52 000 kronor. Men vi får se vad den går loss för – auktionen avslutas nämligen först om en vecka.

Nu är båten 44 år gammal och enligt den nuvarande ägaren behöver den lite kärlek. Förhoppningen från ägaren är att den ska hamna hos någon som ser värdet i båtens historia och vill återställa den till sitt en gång så fina skick.

Annons

Kungliga detaljer

FOTO: Sjöberg bildbyrå / TT / Klaravik

Annons