LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Läkare akut till kungliga middagen – föll ihop framför drottningen

12 okt, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Danska kungaparet hade en trevlig middag.
Men under middagen inträffade det otänkbara – en gäst föll ihop mitt under kvällen på Christiansborgs slott.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Det danska kungahuset skrev tidigare i år i historia. Drottning Margrethe, 84, abdikerade och lämnade över tronen till sin son, kronprins Frederik, 55.

Prins blev till kung och hans fru Mary, 52, blev drottning.

I maj var Frederik och Mary för första gången i Sverige för ett statsbesök som kungapar. Under Frederiks vistelse i den svenska huvudstaden träffade han både Sveriges kung och drottning och passade på att bland annat hålla ett tal om den kärlek och gemenskap som alltid har funnits mellan Sverige och Danmark genom tiderna.

Annons
Danmarks drottning Mary, kung Frederik X, kung Carl Gustaf och drottning Silvia i Rikssalen på Stockholms slott.
Danmarks drottning Mary, kung Frederik X, kung Carl Gustaf och drottning Silvia i Rikssalen på Stockholms slott. Fredrik Sandberg/TT

I veckan fick det danska kungaparet för första gången besök från ett annat land på hemmaplan, men mitt under galakvällen inträffade det otänkbara.

Gäst svimmade mitt under den danska galakvällen

Kung Frederik och drottning Mary bjöd i tisdags in 165 gäster till galamiddag på Christiansborgs slott med anledning av det isländska statsbesök i Danmark. Besöket från vulkanön markerade också kungaparets första middag som värdar för ett statsbesök, vilket gjorde kvällen extra speciell.

Annons

Men mitt under galamiddagen hände det som inte fick hända. En av gästerna, Ann Vad Jensen, fru till socialdemokraten och riksdagsmannen Leif Lahn Jensen, svimmade framför drottningen och resten av folksamlingen.

Enligt tidningen Se och Hör började Ann känna sig dålig redan i början av kvällen och gick för att ta en nypa frisk luft. Men på vägen dit svimmade hon.

– Som tur var lyckades jag ta tag i henne innan hon ramlade, så hon slog sig inte, säger en chockad Leif till Se och Hör.

Leif Lahn Jensen och Ann Vad Jensen ankommer till middagen. Bo Amstrup
Annons

Situationen obehaglig för maken Leif Lahn Jensen

Som tur är så finns det alltid läkare på kungliga tillställningar och Ann kunde snabbt få vård. Men även fast det fanns kompetent personal på plats beskriver hennes make Leif det hela som obehagligt. Ann var nämligen okontaktbar under drygt fyra minuter.

– För mig kändes det som en väldigt lång tid, för man blir lite nervös när ens fru ligger där och är medvetslös, säger Leif.

Trots en tids återhämtning på en avskild plats från middagen, valde Ann att lämna festen för att kunna vila upp sig hemma.

FOTO: TT

Annons