LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Madeleine lämnar Sverige – Silvia vid hennes sida under tuffa samtalen om barnen

25 sep, 2024
AvMalin Stenberg
Bara månader efter att hon flyttat tillbaka till Sverige återvänder Madeleine till USA för att arbeta med den tunga frågan.
Med sig tar hon drottning Silvia.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”Brand logo
Kungaparet avslöjar efter expertens utspel – så får de allt att hålla ihop: ”Bara att bita ihop”

Nyligen flyttade prinsessan Madeleine, 42, tillbaka till Sverige efter att hon bott i USA sedan 2018.

Hon och maken Chris O’Neill, 50, och barnen prinsessan Leonore, 10, prins Nicolas, 8, och prinsessan Adrienne, 6, bor sedan mitten av sommaren i en jättevåning i Hovstallet på Östermalm.

Beslutet att flytta tillbaka till Sverige meddelades redan 2023, men flytten tillbaka till Sverige drog ut på tiden – och först nu mer än ett år senare är hela familjen tillbaka på svensk mark.

Åker till New York

Nu, bara månader efter att hon kom tillbaka till Sverige har Madeleine beslutat sig för att återvända till USA – och med sig tar hon sin mamma drottning Silvia.

Men det är ingen permanent flytt som det rör sig om. I stället är anledningen till att mor och dotter lämnar Sverige att de ska närvara vid 25-årsjubileumet av World Childhood Foundation (Childhood).

Annons

Childhood grundandes av drottning Silvia 1999. Stiftelsen arbetar för barns rätt till en trygg barndom – med särskilt fokus på att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.

I år fyller organisationen 25 år och med anledning av det reser nu drottning Silvia och prinsessan Madeleine till USA.

Under onsdagen ska båda gå på en middag vid Sveriges generalkonsuls resident i New York för att fira jubileet och under torsdagen närvarar de vid ett seminarium.

Svåra samtal om barn

Organisationens arbetar med frågor som kan vara tunga att arbeta med då det handlar om utsatta barn, och samtalen som förs kan bitvis vara svåra.

"Drottningen och Prinsessan Madeleine är med i mötet där de diskuterar de största utmaningarna för barns säkerhet på nätet idag, hur framstegen inom artificiell intelligens kan innebära risker men också användas för att förbättra upptäckt och förebyggande av sexuella övergrepp mot barn på nätet." skriver Childhoods presskontakt Charles Bennström i ett majl till Hänt.

Annons

På frågan om vad arbetet betyder för Silvia och Madeleine svarar han:

"Både Drottningen och Prinsessan är djupt engagerade i Childhoods frågor och alla barns rätt till en trygg barndom fri från sexuella övergrepp."

Resan avslutas med ett styrelsemöte för World Childhood Foundation på fredagen, där både drottning Silvia och prinsessan Madeleine närvarar.

Besöket i USA är ett av av de första officiella uppdragen som prinsessan Madeleine har i sin kalander.

FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT / ANDERS WIKLUND/TT

Annons