LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Mette-Marit saknas efter skandalerna – därför är hon inte med

03 okt, 2024
Till vänster: Norska kungafamiljen Drottning Sonja, kronprins Haakon och kung Harald. Till höger: norska kronprinsessan Mette-Marit.
Det har varit en turbulent tid för det norska kungahuset.
Efter skandalerna kring kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby saknas nu Mette-Marit vid familjens sida!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drottning Silvias stilresa genom åren – från Brasilien till svenska kungahusetBrand logo
Drottning Silvias stilresa genom åren – från Brasilien till svenska kungahuset

Det har varit en minst sagt turbulent period för norska kungahuset. I augusti greps kronprinsessan Mette-Marits, 51, äldsta son Marius Borg Høiby, 27, misstänkt för våldsbrott.

Mette-Marit fick Marius med hennes dåvarande man Morten Borg tre år innan hon träffade kronprins Haakon, 51. Marius har alltså ingen kunglig titel, även om han tillhör norska kungafamiljen sedan Mette-Marit och Haakon blev äkta makar.

På onsdagen skedde öppnandet av norska Stortinget – och där saknas Mette-Marit!

Annons

Mette-Marits uttalande om sonen Marius

Det var den 4 augusti som Marius greps av norsk polis misstänkt för skadegörelse och ”kroppskrenkelse” vilket översätts till misshandel eller fysiskt ofredande. Offret för misshandeln är Marius tidigare flickvän Nora Haukland, 27, och det var också i hennes lägenhet som skadegörelsen ägde rum.

Bara ett par veckor senare så gick Marius själv ut och erkände misshandeln. Han uppgav då att den inträffat i samband med att han var berusad på alkohol och kokain.

Mette-Marit har kritiserats för hur hon har hanterat skandalen och inte velat uttala sig om sonens problem med lagen.

– Vi tycker inte att det är rätt att vi lägger oss i frågan. Vi kommer inte säga något mer om de frågorna, sa Mette-Marit på en presskonferens i september.

Därför saknades Mette-Marit på Stortingets öppnande

Måndagen den 11 oktober skedde den högtidliga och traditionella invigningen av Stortinget i Oslo, för 169 gången. Det kan likställas med årliga riksmötets öppnande i Sverige.

Annons

Som traditionen lyder höll kung Harald, 87, i den ceremoniella invigningen där han också hade det så kallade trontalet, som drar huvudlinjerna i regeringens politik för det kommande året, enligt Se og Hør.

Även drottning Sonja, 87, och kronprins Haakon var på plats vid kungens sida. Men Haakons Mette-Marit saknades!

Norska kungafamiljen Drottning Sonja, kronprins Haakon och kung Harald.
Drottning Sonja, kronprins Haakon och kung Harald anländer till Stortinget i Oslo på onsdagen. Foto: TT
Drottning Sonja, kronprins Haakon och kung Harald står upp på stortingets öppnande i Oslo.
Drottning Sonja, kronprins Haakon och kung Harald på stortingets öppnande. Foto: TT

Mette-Marit har den senaste tiden inte haft jättemycket bokat om man tittar på hovets kalender för officiella uppdrag, och inte heller inför Stortingets öppnade stod hon med.

Med tanke på att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har en central roll när riksmötet öppnas kan det tyckas anmärkningsvärt. Men faktum är att traditionen i Norge ser annorlunda ut – tronföljarens äkta hälft får helt stanna hemma!

FOTO: TT

Annons