Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Norge utan kung mitt i krisen – folket visste ingenting
Hovet informerade nämligen inte om kung Harald och prins Haakons frånvaro förrän dagen efter.
Nyligen meddelades att norska kronprins Haakon, 51, avstod från alla officiella uppdrag för kungahuset på grund av privata skäl. Något som väckte stor uppmärksamhet i hela Norden.
Händelsen inträffade medan Haakon var kronprinsregent, vilket innebär att han agerade som vikarie för sin far, Kung Harald, 87, som befann sig utomlands samma dag.
Nu avslöjar norska medier att detta ledde till att den norska regeringen fick ta över styrningen av landet – något som inte blev känt för den norska befolkningen förrän dagen därpå.
Norska regeringen klev in under Harald och Haakons frånvaro
Enligt Dagbladet hade kung Harald varit bortrest fram till torsdagen den 7 november, samma dag som Haakon åkte till London med sin styvson Marius Borg Høiby och avbokade alla officiella uppdrag.
Anledningen till avbokningen spekuleras vara på grund av att Haakon skulle följa med Marius på ett besök på ett behandlingshem efter att han länge kämpat med missbruk.
Händelsen ledde därmed till att Norge var utan kunglig regent i några timmar på torsdagseftermiddagen. Under den tiden var det istället regeringen som tog på sig regentens roll, från torsdag eftermiddag till torsdagkväll.
Videos från Hänt
Norska folket visste ingenting
Enligt samma tidning blev det dessutom inte känt för allmänheten att regeringen hade styrt landet förrän Statsrådsberedningen (SMK) bekräftade det på fredagen efteråt.
– Vi har rätt att veta vem som styr oss, säger kungahusexperten, författaren och historikern Trond Norén Isaksen, i ett uttalande till tidningen.
Trond påpekar dessutom att det "flaggsystem" som Norge använder när kungen är utomlands inte fungerar bra. Enligt tidningen var nationalflaggan hissad på slottet under den tiden, vilket skulle visa på att både kungen och kronprinsen var bortresta.
– Ja, det är så man kan se det. Men folk förstår inte det. Det är också svårt att se skillnad på flaggorna. Det borde finnas på hemsidan, för det är helt enkelt något folk har rätt att veta, säger Trond avslutningsvis.
FOTO: TT