LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Norska hovet tar avstånd från Mette-Marits son Marius – uttalar sig för första gången

14 aug, 2024
Kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg greps i början av augusti misstänkt för skadegörelse och en form av misshandel av en kvinna.
Nu har Marius erkänt – och norska hovet tar avstånd från sonen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Märtha Louise svar om prinsesstiteln efter kritikenBrand logo
Märtha Louise svar om prinsesstiteln efter kritiken


Den norska kronprinsessan Mette-Marit, 50, överraskade och ställde till huvudbry för många när hon i sista stund ställde in den planerade resan till OS i Paris. Istället stannade hon kvar i Oslo och snart kom det att visa sig varför.

Hennes äldsta son, som hon har från en tidigare relation, Marius Borg Høiby, 27, hade nämligen blivit gripen av norsk polis i samband med en våldshändelse.

Marius är misstänkt och åtalad för skadegörelse och ”kroppskrenkelse”, vilket innebär misshandel eller fysiskt ofredande. Enligt Se og Hør ska han psykiskt och fysiskt ha attackerat en kvinna i 20-årsåldern, det hela ska ha skett i hennes egen lägenhet på Frogner i Oslo i början på augusti.

Nu uttalar sig norska hovet för första gången – och även Marius själv har erkänt.

Annons

Norska hovet tar avstånd från Mette-Marits son Mauris

Det är norska kanalen TV2 som ställt flera frågor till hovets informationsavdelning om huruvida hovet och kungafamiljen har rådgett och bistått Marius.

I ett meddelande till kanalen skriver Kungahusets kommunikationschef Guri Ofstad Varpe att hovet inte har agerat rådgivare till Marius, rapporterar Aftonbladet.

– Detta är en polisutredning, och vi måste hänvisa till Borg Høibys advokat för frågor om ärendet.

– Det kungliga hovet bistår medlemmar av kungafamiljen i deras verksamhet - både officiellt och privat - med praktisk hjälp och rådgivning.

Marius Borg Høiby erkänner misshandel

Misshandeln ska ha skett den 4 augusti, och nu erkänner även Marius själv våldet på sin flickvän. Till norska NRK har han gjort ett uttalande, något som Aftonbladet har rapporterat om.

Annons

Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag utövade våld och förstörde föremål i en lägenhet i berusning av alkohol och kokain efter ett gräl.

Han skriver att han har flera psykiska störningar som gjort att han under hela hans uppväxt haft, och fortfarande har, utmaningar. Han skriver också att han har kämpat med missbruk länge, något han varit i behandling för tidigare som han nu ska återuppta och ta på största allvar.

Droganvändningen och mina diagnoser ursäktar inte det som hände i lägenheten på Frogner natten till söndagen förra helgen. Jag vill ta ansvar för det jag har gjort, och kommer att förklara mig sanningsenligt för polisen.”, fortsätter Marius.

Vidare skriver han att han vill be om ursäkt till sin familj, där han vet att hans handlingar till stor del smittats av på dem. Det allra viktigaste, skriver han, är att säga förlåt till hans flickvän.

Hon förtjänade varken det som hände den natten, eller den extrema pressen från både norsk och utländsk press efteråt. Att bli förföljd av fotografer och journalister i en tid som denna vet jag har varit tufft att stå i.

”Så till dig min älskade, jag är ledsen. Detta borde aldrig ha hänt och jag tar fullt ansvar för mina handlingar. - Marius Borg Høiby”.

FOTO: TT

Annons