Nya tunga beskedet om kronprinsessan Mette-Marits sjukdom
Enligt uppgift är läget med den norska prinsessan värre än vad vi i Sverige insett.
Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.
– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.
– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.
Mette-Marit allvarligt sjuk
Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.
– Kronprinsessan Mette-Marits hälsoproblem är väldigt allvarliga, säger Anders Johan Stavseng, hovreporter på norska Se og Hör.
– Lungsjukdomen blir bara värre och värre.
Mette-Marit har hållit sig i skymundan sedan hon fick diagnosen. Anders ser sällan till henne när han bevakar kungligheternas olika representationsuppdrag.
– Mette-Merit är nog mycket sjukare än hon ger uttryck för. Norrmännen är väldigt bekymrade för henne och Haakon. Kungaparet börjar också bli gamla, och kung Harald sliter med sjukdomar, säger han.
“En stor börda för Haakon”
Kronprins Haakon är såklart ofantligt orolig för sin maka. Anders beskriver det som att “en stor börda vilar på hans axlar”.
– När han en dag blir kung kommer han att få mycket att göra, eftersom Mette-Marit nästan inte representerar alls länge. Prinsessan Märtha Louise tar också få uppdrag, och Norge har inte en prinsessan Madeleine eller prins Carl Philip och prinsessan Sofia som kan kliva in, säger Anders.
– Men norrmännen tycker mycket om Mette-Marit och har full förståelse för att hon fokuserar på sin hälsa och inte minst barnen.
Finns inget botemedel
På Hjärt-lungfondens hemsida kan man läsa att det inte finns någon botande behandling för lungfibros. Behandlingen består “därför i allmänhet av rehabiliteringsprogram och bromsmediciner”.
“Överlevnaden efter lungtransplantation är förhållandevis bra i Sverige. Cirka 70 procent av samtliga lungtransplanterade lever ännu fem år efter operation och omkring 60 procent efter tio år”, står det på hemsidan.
FOTO: TT
Av Sebastian Mattsson