Prins Carl Philip och Sofias okända skilsmässobeslut
Här är deras egna äktenskapsförord.
Paret träffades i Båstad 2009 när prinsessan Sofia fortfarande bodde i USA. På hösten flyttade hon till Sverige och i januari blev förhållandet offentligt. År 2011 flyttade de in i en lägenhet på Sjötullsbacken på Djurgården efter att först sammanbott en tid i prins Carl Philips lägenhet på slottet.
Paret blev snabbt säkra på att de skulle vara de två för evigt och de förlovade sig den 27 juni 2014 och presskonferensen inleddes av prins Carl Philip med orden:
– Som ni förstår så har jag fått den stora äran att förråa mig den den här fantastiska unga tjejen, sa han då.
Bröllopet mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia ägde rum den 13 juni 2015. Vigseln genomfördes i Slottskyrkan i Stockholm och direktsändes av SVT.
Två veckor innan vigseln skrev de under ett äktenskapsförord. Ett slags avtal som berättar vad som gäller som personlig egendom om de skulle bli skilsmässa.
Prinsparets äktenskapsord publicerade i Aftonbladet under den här tidsperioden, detta rapporterar Svensk Dam.
“All den egendom som någon av oss äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete, köp eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe samt all avkastning av sådan egendom ska med i § 2 nedan angivna undantag, vara enskild egendom, vari andra maken i äger giftorätt”
Sofia kan glömma deras sommarstugor
Avtalet betyder alltså att prinsessan Sofia varken skulle ha rätt till en del av sommarstället Ökenäs eller Carl Philips jaktstuga i Värmland, om det skulle bli en skilsmässa. Båda stugorna ärvde ju nämligen prinsen innan bröllopet med Sofia. Samma gäller för deras nuvarande bostad Villa Solbacken, som är ett arv efter prins Bertil.
Men helt lottlös skulle hon inte bli, utan allt som de köper till hushållet nu under sin tid som gifta ska delas lika vid en skilsmässa.
“Vad vi under äktenskapet genom köp förvärvar i form av bohag (så som till exempel möbler, mattor, tavlor, prydnadsföremål m.m) och husgeråd (så som till exempel porslin, glas, bestick, köksutrustning och köksmaskiner m.m) ska vara giftorättsgods, vari andra maken har giftorätt”
FOTO: TT