LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Prins Daniels tuffa livskamp – Victorias stöd mitt i krisen: ”Väldigt dålig”

16 sep, 2024
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria
Den 15:e september fyllde prins Daniel 51 år!
I över 20 år har kronprinsessan Victoria funnits vid hans sida under livets toppar och dalar.
Bland annat under en tuff operation som prins Daniel tvingades till, bara två dagar innan deras bröllop 2010.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Den 15 september fyllde prins Daniel 51 år och firades med en privat fest tillsammans med hans kära familj som inkluderar kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar.

I samband med födelsedagen delade kungahuset en bild på prins Daniel som kronprinsessan Victoria har tagit vid ett privat besök i Jämtland på deras officiella Instagram.

”I dag fyller H.K.H. Prins Daniel 51 år. Grattis!”, skriver Kungahuset till inlägget och i kommentarsfältet väller gratulationerna in.

Prins Daniels hemlighet – livsfarliga sjukdomen

Året var 2010 när kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig och han välkomnades till den svenska kungafamiljen med öppna armar. Kronprinsessparet hade då varit tillsammans sedan 8 år tillbaka, och lärde känna varandra genom att Daniel varit Victorias personliga tränare. Sedan dess har de varit varandras stora stöttepelare i vått och torrt.

Annons

Men faktum är att Daniel bar på en hemlighet innan han och hans prinsessa skulle gifta sig – att han, ända sen barnsben, har kämpat med nedsatt njurfunktion.

För 14 år sedan, kort efter att han friat, bedömde läkarna att hans njurar var i så pass dåligt skick att han var tvungen att göra en njurtransplantation. Bara två månader innan det stora bröllopet åkte Daniel därför in på sjukhus för att genomföra det livsviktiga ingreppet – och som tur var gick allt bra!

Prins Daniel om operationen – tvingas ta mediciner

I samband med Daniels 50-årsdag förra året berättade prins Daniel att han än idag tar mediciner för att hans njurar ska fungera som de ska. I SVT:s Prins Daniel 50 år, med Carina Bergfeldt, fick han frågan om hur illa däran han var.

– I och med att jag fick min pappas njure så kunde ju vi planera för det. Men det är ju svårt att planera det perfekt, så jag hade väl några veckor då jag gick i dialys i fem, sex veckor och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man ju det för att liksom kunna fungera, sa Prins Daniel då och fortsatte:

– I och med att det finns dialys, men finns det inte dialys dör man ju. Men jag hade ju turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över och har aldrig haft några bakslag sedan dess.

FOTO: Skärmdump Instagram/ TT

Annons