ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Bekräftar: Kungen har bestämt sig – prinsessan Christina plockas bort

09 okt, 2024
Kungen och hans syster prinsessan Christina
Prinsessan Christina har nu hunnit bli 81 år och det betyder att hon inte orkar hålla igång på samma sätt.
Nu väljer hon att lämna över till yngre förmågor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Prinsessan Christina, 81, har alltid tyckt om att bidra till det kungliga arbetet och har därmed suttit på en rad kungliga poster under årens lopp. En av dem är ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.

Vid sidan av det kungliga arbetet är hon gift med Tord Magnuson, 83, och de har fått sönerna Oscar Magnuson, Gustaf Magnuson och Victor Magnuson ihop. Tidigare i år firade Christina och Tord guldbröllop och då var hela familjen hemma hos Carl Jan Granqvist, 77, och fick en rundtur i Grythyttan eftersom Tord har rötter där.

– Jag har föreslagit för dem, att om det passar för familjen så hade det varit roligt att barnen och barnbarnen fick stifta bekantskap med familjen Magnusons rötter i Bergslagen. Det var väldigt uppskattat, berättade Carl Jan då för Hänt.

Annons

Prinsessan Christina överger posten som ordförande

Det är med andra ord 50 år sedan Christina och Tord gifte sig och det betyder ju att Christina blivit äldre. Idag är hon 81 år gammal och orkar inte hålla igång på samma sätt som förut. Därför har hon nu valt att överge en av sina viktigare poster.

Och det handlar om posten som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma, detta bekräftar kyrkoherden i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen för Dagen.

– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation. Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter, berättar han.

Kronprinsessan Victoria rycker in – tar över Christinas roll

Nu avslöjas det också vem som tar över posten och det är ingen mindre än kronprinsessan Victoria! Michael Bjerkhagen är givetvis överlycklig över det beskedet och ser ljust på framtiden.

Annons

– Men vi är jätteglada över att ha det som det är. Det känns viktigt att det är en person från kungahuset som axlar rollen som ordförande i vårt högsta beslutande organ, det tydliggör kopplingen som finns mellan kyrkan och kungahuset. Det här är glädjande för hela Sveriges kristenhet, säger han och fortsätter:

– Men det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset, vilket har en lång tradition. Vi hjälper varandra, och det är viktigt för vårt samhälle i en tid av splittring med sammanhållande funktioner av det här slaget.

FOTO: Mikael Fritzon/TT, Henrik Montgomery/TT

Annons