ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Prinsessan Madeleines dolda kamp med diagnosen – lidit i det tysta

16 okt, 2024
Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine har länge kämpat med dyslexi precis som sina syskon.
Men till skillnad från prins Carl Philip har hon inte varit lika framträdande med sin diagnos.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Det har gått några månader sedan prinsessan Madeleine, 42, tillsammans med maken Chris O'Neill, 50, och barnen prinsessan Leonore, prins Nicholas och prinsessan Adrienne flyttade till Sverige efter att ha bott många år utomlands.

I skrivande stund har prinsess-barnen fullt upp med höstterminen i svenska skolan och trots en hel del nervositet över hur deras nya liv kommer bli tycker drottning Silvia, 80, att barnbarnen hanterat förändringarna väl.

Annons

Men det är inte alltid helt enkelt att lära sig läsa och skriva, något prinsessan Madeleine själv kan skriva under, då hon hade en hel del svårigheter under sin skolgång.

Prinsessan Madeleines dolda kamp under uppväxten

Det är sedan tidigare känt att kungen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip har diagnosen dyslexi, men något som inte är lika känt är att även prinsessan Madeleine har kämpat med läs- och skrivsvårigheter under sin uppväxt.

Redan när Madeleine var liten upptäckte hon att hon hade problem med läsningen, precis som sin pappa. Faktum är att det faktiskt var en av hennes klasskamrater som berättade för Madeleine att hennes pappa hade liknande svårigheter som henne själv, något prinsessan tidigare har berättat för Aftonbladet.

Även i en intervju med Expressen för några år sedan pratade Madeleine öppet om sina svårigheter. Hon förklarade då att hon och syskonen hittade olika sätt för att underlätta inlärningen.

Annons

– Ja, vi läste mycket. Men sen har ju också jag en släng av dyslexi som Victoria och Carl Philip har, så vi hittade på andra sätt. Vi lyssnade väldigt mycket på bokband. Och tittade mycket i böckerna. Så ja, böcker är och var otroligt viktigt. Det öppnar upp till fantasi och man lär sig en hel del, både bus och annat, sa Madeleine då.

Prinsessan Madeleine har idag en framträdande roll för World Childhood Foundation. FOTO: Stefan Jerrevång/TT

FOTO: TT

Annons