Prinsparets ord om nya arbetet i TV4:s Nyhetsmorgon
I intervjun förklarar prinsparet hur de just nu går tillväga för att hindra hatet bland barn – redan i förskoleåldern.
I ett inslag i morgonens Nyhetsmorgon hade programledaren Jesper Börjesson, 48, äran att möta prinsessan Sofia, 34, och prins Carl Philip, 40, för att diskutera en av deras stora hjärtefrågor – att motverka näthat bland barn och unga. Prinsparets stiftelse har precis släppt en rapport om näthatet bland unga där över 100 berättelser är samlade – en rapport där innehållet blev värre än de trott.
– Det är brett och komplext, och det finns så mycket fruktansvärt. Det har ju berört oss väldigt djupt, säger prinsessan Sofia i Nyhetsmorgon. Prins Carl Philip fortsätter:
– Någonstans har vi ju funnit en drivkraft i just det, att det finns så många som har problem och vi känner att vi gärna vill hjälpa dem och finnas till.
Just nu tar jobbar prinsparet med att motverka näthatet redan i tidig ålder.
– Ingen kan göra allt ensam, utan alla måste agera. Där håller vi nu på att arbeta fram skolmaterial till förskoleåldern, för att vi måste börja där. Det är det barnen berättar för oss också, att vi måste börja tidigare, säger prinsessan Sofia.
Barnens egna förslag och tankar har varit mycket viktigt för prinsparet i deras arbete.
– Det häftiga är också att de är så mycket smartare och klokare än vi tror att de kanske är ibland. De har kommit med så många bra lösningar, säger prins Carl Philip.
Prinsessan Sofia om hatstormen
Att undgå att surfa runt på internet är svårt – även för prinsparet.
– Självklart har vi ett liv på nätet, det kan man inte undgå. Det är så vi söker information, det är så vi tar reda på vad som händer i världen, det är vår lättaste och närmsta tillgång till information, säger prinsessan Sofia och berättar även om det näthat hon själv har fått utstå:
– När vi blev tillsammans blev det en enorm hatstorm mot mig som person, och det har väl fått oss att agera i frågan och vilja göra en förändring. Men någonstans är det så viktigt för oss att rikta frågan mot barn och unga.
Jesper Börjesson frågar då om hatet skapar ett ärr som aldrig går bort.
– Ja, det upplever jag att det blir. Absolut. Det är ju också någonting man måste tala om för barn och unga som utsätts för det här, vilken hjälp och stöd de kan få. För att det blir ett ärr i själen.
FOTO: TV4