LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Så sjuk är kronprinsessan Mette-Marit egentligen – döljer sin kamp mitt i krisen

16 okt, 2024
Kronprinsessan Mette-Marit
Det norska kungahuset har drabbats av en rad skandaler den senaste tiden.
Mitt i allting har Mette-Marit tvingas ta upp behandlingen för sin kroniska lungsjukdom.
– Jag blir inte bättre, säger Mette-Marit.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här duckar Christine Meltzer frågan på röda mattan – efter långa frånvaronBrand logo
Här duckar Christine Meltzer frågan på röda mattan – efter långa frånvaron

Kronprinsessan Mette-Marit, 51, av Norge har några riktigt tuffa månader bakom sig. Nyligen kom nyheten att hon ännu en gång har upptagit sin behandling för sin kroniska sjukdom lungfibros – som hon har kämpat med sedan några år tillbaka.

Men som att det inte var nog skakades också det norska kungahuset av en stor skandal nyligen. Detta när det kom fram att Marius Borg Høiby, 27, som är kronprinsessan Mette-Marits son från ett tidigare förhållande, utreds för bland annat misshandel av två kvinnor som han haft relationer med.

Så det har minst sagt varit en utmanande tid för Mette-Marit och det norska kungahuset.

Mette–Marits kamp mot den obotliga sjukdomen

Mette-Marit gick för första gången ut med att hon hade lungsjukdomen lungfibros 2018. Sjukdomen kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna och leder till envis hosta, andfåddhet och återkommande infektioner, enligt 1777.

Annons

I dokumentären Kronprinsparet – vårt Norge som kom ut i samband med att Mette-Marit fyllde 50, berättade hon om hennes kamp mot den obotliga sjukdomen.

– Det är en lungsjukdom som är progressiv, så jag blir inte bättre av den lungsjukdomen. Vi vet inte hur det går med medicinerna och så. Just nu är jag inne i en bra period, och då känner jag mig inte så... jag vet inte... liten jämfört med det.

Sjukdomen har flertalet gånger påverkat Mette-Marits kungliga uppdrag. Bara förra året var hon till exempel sjukskriven en period på grund av sitt tillstånd.

Så mår kronprinsessan Mette-Marit idag

I skrivande stund genomgår Mette-Marit ytterligare en omgång av behandlingar för sjukdomen, vilket Hänt tidigare har rapporterat om. Men än så länge har hon sluppit sjukskriva sig och bara nyligen såg vi henne framträda för att ta emot Finlands president.

Men trots att Mette-Marit inte har tagit paus i sina kungliga uppdrag kan hennes schema komma att ändras snabbt, då man inte vet hur hennes situation kommer utveckla sig ännu.

– Tidigare erfarenheter har visat att medicinerna kan leda till biverkningar som kan få konsekvenser för kronprinsessans officiella program. Därför finner vi det naturligt att dela denna information i den situation vi befinner oss i, skriver Kungahuset i Norge i ett pressmeddelande.

Mer information om ändringar i kronprinsessans program kommer vid behov, enligt det norska kungahuset.

FOTO: TT

Annons