LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Säger upp sig tvärt! Kritiska situationen för Kung Frederik och Mary

16 okt, 2024
Det är danska kung Frederik och drottning Marys första år som kungapar.
Men nu ställs de inför en svår situation då kommunikationschef Lene Balleby har sagt upp sig.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tommy Nilsson vägrar fler barn: ”Aldrig i livet”Brand logo
Tommy Nilsson vägrar fler barn: ”Aldrig i livet”

Det danska kungahuset skrev tidigare i år i historia. Drottning Margrethe, 84, abdikerade och lämnade över tronen till sin son, kronprins Frederik, 55. Frederik är numera kung och hans fru Mary, 52, drottning.

Kungaparet är därmed inne på sitt första år som kungapar, vilket innebär stora skor att fylla och mycket ansvar vilandes på axlarna. Något som underlättar Frederiks situation är såklart att ha bra personal och anställda runt omkring sig, som är kompetenta och har lång erfarenhet.

Med det sagt är det ingen fördel för kungaparet nu – när det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby har sagt upp sig, något Svenskdam var först med att rapportera.

Kung Frederiks kommunikationschef Lene Balleby slutar

Lene har varit en lojal medarbetare i under hela 15 års lång tid och lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon gör sin sista arbetsdag i februari, efter årskiftet.

Annons

I skrivande stund pågår ett arbete med att hitta hennes ersättare.

Det har fortfarande inte bekräftats vem som tar över efter Lene, men enligt kommunikationsexperten Anna Thygesen kommer Lenes ersättare ha stora skor att fylla.

– Det är ett hårt jobb. Det är riktigt svårt, och det finns alltid ett behov av att dra sig tillbaka och vara mystisk, samtidigt som man är öppen och populär, säger hon i B.T:s kungliga podcast.

– Så det måste vara en person som verkligen är skicklig, snabb och erfaren nog att fatta stora beslut.

Så måste Lene Ballebys ersättare vara

Jakob Steen Olsen, kungahusexpert i danska tidningen Berlingske, håller med Anna och betonar att det behöver vara en person som inte är rädd för att hantera diverse kriser.

– Det får inte vara en nickedocka. För att de behöver den kompetensen, någon som är bra på att läsa av hur saker och ting kommer att tas emot av allmänheten, säger han.

Vem som ersätter rutinerade Lene återstår att se.

FOTO: Pontus Lundahl/TT / Fredrik Sandberg/TT

Annons