LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Sofias graviditet påverkar Madeleine – petas efter födseln: ”Väldigt långt ner”

18 sep, 2024
AvMalin Stenberg
Beskedet om att prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt fjärde barn har tagits emot med stor glädje.
Men bebisens födsel har en större inverkan på kungafamiljen och kommer påverka tronföljden.
– Barnet kommer väldigt långt ner. Men vi får inte glömma att nu föds det en ny liten prins eller prinsessa in i svenska kungafamiljen, säger Johan T Lindwall i en intervju i TV4:s Efter Fem.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

I början av september gick hovet ut med att prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt fjärde barn. Det kungliga tillskottet är beräknat till februari 2025 och redan vid födseln kommer den lilla knoddens ankomst leda till stora förändringar i kungahuset.

Bebisen kommer nämligen ha en påverkan på successionsordningen – och petar ner prinsessan Madeleine till en nionde plats.

Successionsordningen, eller tronföljden, påverkar vem som kan komma att ta över tronen – och nu minskar alltså prinsessan Madeleines chanser att bli regent.

Innan Victoria föddes 1977 kunde bara söner bli regenter men 1978 beslutade regeringen att ändra lagen – så att även kungens döttrar kan ärva tronen.

Victoria på första plats

På första plats i tronföljden kommer kronprinsessan Victoria, följd av hennes två barn, Estelle, 12 och Oscar, 8.

Annons

Därefter kommer prins Carl Philip och hans tre söner Alexander, 8, Gabriel, 7, och Julian, 3, därefter kommer den nya bebisen.

– Barnet kommer väldigt långt ner. Men vi får inte glömma att nu föds det en ny liten prins eller prinsessa in i svenska kungafamiljen, vilket betyder att hela kungahuset utökas ytterligare. Men det som är intressant i det här fallet är att den här prinsen eller prinsessan inte blir Ers Kungliga Höghet, säger Johan T Lindwall i en intervju i TV4:s Efter Fem.

Får inget apanage

Detta beror på att det nya barnet kommer tillhöra kungafamiljen – men inte vara en del av kungahuset. Vilket betyder att barnet inte kommer ha några officiella plikter för kungahuset och inte heller får något apanage.

Det nya barnet är inte ensam om att inte bli en del av kungahuset, utan det gäller en stor del av den kungliga familjen. Detta efter att kung Carl XVI Gustav år 2019 bestämde att prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och eras barn inte längre ska tillhöra kungahuset.

Annons