Stora oron för prins Joachims liv efter blodproppen
Efter att ha genomgått en operation är oron stor för hur den danska prinsens liv kommer att påverkas.
Det var under fredagskvällen den 25 juli som danska prins Joachim, 51, fördes akut till sjukhus efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärnan. Joachim ska ha känt sig dåsig och säckat ihop, men hans familj insåg genast allvaret och larmade efter ambulans. Något som högst troligt faktiskt räddade Joachims liv.
Han befann sig då på kungafamiljens franska vinslott Château de Cayx tillsammans med hustrun Marie och barnen Nikolai, 20, Felix, 18, Henrik, 11, och Athena, 8. Tillsammans hade de bara dagar tidigare firat Felix födelsedag.
Prins Joachims timmar före blodproppen
Enligt uppgifter ska prins Joachim ha insjuknat hastigt under fredagskvällen. Bara timmar före händelsen hade han tillsammans med hustrun Marie genomfört en intervju med franska La Depeche och ingen ska ha märkt av att något var annorlunda, istället ska Joachim ha skojat och varit på strålande humör.
Till att börja med fördes han till ett lokalt sjukhus, men där gjordes bedömningen att läget var allvarligt och Joachim fördes i ambulans till ett större sjukhus i Toulouse drygt tio mil därifrån. Där opererades han akut och genomgick en trombektomi, där läkarna drar ut blodproppen med hjälp av en kateter.
I kommentarer har det efteråt spekulerats i att operationen kan avslöja att prins Joachim drabbats av en stor blodpropp då operationen faktiskt var nödvändig.
Det danska hovet har under helgen uppdaterat världen med att prins Joachims operation varit lyckad och att hans tillstånd är stabilt.
– Det är för tidigt för att säga något om hur länge prinsen kommer att vara inlagd, säger det danska hovet kommunikationschef Lene Balleby i en skriftlig kommentar.
Oron för prins Joachims framtid
Men trots detta är det många som nu är oroade för hur operationen ska påverka prins Joachims mående i efterhand. Läkarna på det franska sjukhuset har redan börjat utreda om Joachim drabbats av några eventuella skador. Hur patienter mår efter ingrepp som dessa skiljer sig åt, vissa klarar sig helt utan några skador. Medan andra personer kan få sitt tal och motorik förändrat.
Det är relativt ovanligt att personer i prins Joachims ålder drabbas av blodpropp i hjärnan. Joachim är 51 år, men enligt studier är 2 av 3 som drabbas över 65 år.
Drottning Margrethe befinner sig fortfarande på slottet Gråsten i Danmark där hon tillbringat sommaren. Vid prins Joachims sida finns hustrun Marie.
FOTO: TT