BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Hovet bekräftar – svårt sjuka Mette-Marit påbörjar behandling: ”Kan få konsekvenser”

11 okt, 2024
2018 gick norska kronprinsessan Mette-Marit ut med att hon har diagnosen lungfibros.
Nu har hon påbörjat en ny behandling för diagnosen, bekräftar norska hovet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly SandénBrand logo
Här dansar gravida prinsessan Sofia och kungafamiljen loss inför Molly Sandén

Norska kronprinsessan Mette-Marit, 51, är sedan 2001 gift med kronprins Haakon Magnus, 51.

År 2018 gick hon ut med att hon har den kroniska diagnosen lungfibros. Nu skriver Svensk dam att hon återupptar sin behandling, något som det norska hovet bekräftat i ett pressmeddelande.

– Tidigare erfarenheter har visat att medicinerna kan leda till biverkningar som kan få konsekvenser för kronprinsessans officiella program. Därför finner vi det naturligt att dela denna information i den situation vi befinner oss i, skriver hovet.

De skriver också att de vid behov kommer att informera om ändringar i det officiella programmet, enligt norska Dagbladet.

Hovexperten om Mette-Marits sjukdom

Lungfibros är en sjukdom som gör att det bildas ärrvävnad i lungorna, enligt 1177. Det kan bland annat göra att man får svårare att andas, och orkar mindre än vad man annars hade gjort. Man kan inte bli frisk från det men det går att göra mycket för att lindra besvären.

Annons

Till norska tidningen Se och Hör har kungahusexperten Caroline Vagle uttalat sig om hovets pressmeddelande angående den norska kronprinsessan.

– Kronprinsessan har alltid varit öppen med sin kroniska sjukdom, och det tycker jag är bra. När hon berättade om det första gången sa hon att hon ville berätta för att undvika spekulationer. Behandlingen kan leda till mer frånvaro. Och just detta är också anledningen till att de nu informerar om ett nytt behandlingsförlopp, säger hon.

Så påverkas Mette-Marit av sjukdomen

Kronprinsessan har flera gånger pratat om sjukdomen hon lever med. Det gjorde hon också i dokumentären ”Kronprinsparet - vårt Norge”, som följer kronprinsarna bakom den kungliga fasaden, skriver Dagbladet.

Annons

Där berättade hon att hon alltid känt sig stark, att hon har gått snabba promenader och varit väldigt aktiv, men att hon samtidigt har mått dåligt i många år.

– Du känner dig väldigt sårad när du inte får göra de saker du vill göra. Jag vet inte, det är svårt att prata om, jag vet, sa hon i programmet.

Sjukdomen kan begränsa henne på olika sätt, berättade hon också.

– Bland annat genom att jag har utvecklat en rädsla för att gå uppför backar. Det gäller de mest absurda sakerna, jag kan bli generad när jag andas mycket, till exempel i mikrofonen. Då blir jag superstressad. Så jag tror att det har förändrat mitt sätt att leva mitt eget liv. Att jag lever mycket lugnare nu, förklarade hon.

FOTO: TT

Annons