LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Julia Wendell berättar – därför låtsades hon vara Madeleine McCann

11 sep, 2024
Julia Wendell
Hon fick hela världens uppmärksamhet när hon påstod sig vara Madeleine McCann.
Nu talar Julia Wendell ut om varför hon fick för sig att hon blev kidnappad som barn.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Felix Herngren om flytten utomlands – barnen lämnade hemmaBrand logo
Felix Herngren om flytten utomlands – barnen lämnade hemma

Den tredje maj 2007 försvann treåriga Madeleine McCann under en semester med sin familj i Portugal. Det kom att bli ett av de mest uppmärksammade försvinnandena i världen och än idag görs det dokumentärer om fallet, som ännu inte är löst. Madeleines föräldrar, Gerry McCann, 56, och Kate McCann, 56, är fortfarande hoppfulla att deras älskade dotter ska hitta hem.

”Det har gått 17 år sedan Madeleine togs ifrån oss. Att leva i limbo så lång tid har varit fruktansvärt. Saknaden gör fortfarande ont”, skrev de på sin hemsida findmadeleine i våras.

Madeleine McCann
Madeleine McCanns föräldrar. Joe Giddens

Så fångade Julia Wendell allas uppmärksamhet

Förra året började det snackas en hel del om försvinnandet igen. Anledningen var då att en 21-årig kvinna från Polen vid namn Julia Wendell påstod sig vara Madeleine McCann. För att bevisa att hon var den försvunna flickan lyfte hon fram detaljer i ansiktet som hon hade gemensamt med Madeleine McCann, däribland en fläck i ögat.

Annons

– Jag ringde både polska och engelska ambassaden men ingen ville lyssna på mig. Så jag startade ett Instagram-konto, sa Julia Wendell när hon gästade Dr Phils show förra våren.

Instagram-kontot fick snabbt stor spridning och tusentals följare.

Dna-resultatet: Julia Wendell är inte Madeleine McCann

Julia lyckades fånga Kate och Gerry McCanns uppmärksamhet och till slut gick de med att göra ett dna-test. Men istället för att låta föräldrarna göra detta lät Wendell göra ett eget test – som tydligt visade att hon inte är Madeleine McCann.

– Hon är till hundra procent från Polen, sa Julias advokat Fia Johansson till Radar Online då.

Madeleine McCann
Madeleine McCann försvann spårlöst i Portugal.

Julias familj var förfasade över den mediecirkus som deras dotter dragit igång och uppmanade henne att söka hjälp.

Annons

– Det är uppenbart att Julia inte är Maddie. Vi är förkrossade över den här situationen, sa Julia Wendells familj om situationen.

Julias ånger: ”Ville aldrig såra någon”

Turerna med Julia resulterade i att Madeleine McCann-fallet åter hamnade under luppen och uppmärksamheten blåste nytt liv i utredningen kring försvinnandet. Men vad hände egentligen med Julia Wendell? I en ny intervju med BBC förklarar hon att hon ångrar sig djupt.

– Mitt syfte var aldrig att såra någon, speciellt inte familjen McCann. Jag ville bara få reda på vem jag är, säger Julia i intervjun.

Madeleine McCann
Ungefär så här skulle Madeleine McCann ha sett ut som 9-åring. Teri Blythe/Metropolitan Police

Allting började när Julia som 20-åring började gå i terapi. Hon insåg då att hon hade enorma minnesluckor från sin barndom och började funderade på om detta berodde på att hon varit med om ett trauma – eller kanske till och med blivit kidnappad. Julia bad sina föräldrar om att få se födelsebevis men de avfärdade hennes oro.

Annons

Julia har blivit utsatt för sexuellt våld som barn och när hon såg fantombilder på möjliga misstänka i McCann-fallet ringde det en klocka.

– Jag minns hur förövaren såg ut. Och jag vet att han är väldigt, väldigt lik en av personerna på fantombilderna, säger hon.

Det som verkligen övertygade Julia att hon skulle kunna vara den försvunna flickan var fläcken i ögat. Endast 1 på 10 000 föds med denna defekt.

Fick dödshot – försvann helt efter kritikstormen

Idag har Julia accepterat att det inte är hon som är den försvunna flickan. Hon är väldigt förvånad över hur uppmärksammat hennes konto blev och vill understryka att hon inte gjorde detta i ett försök att bli känd.

– Jag har fått så mycket hat och till och med dödshot. Folk har skrivit till mig att ”du borde dö” ”du förtjänar inte att leva”, men jag försöker vara starkt.

Julia Wendell har inte uppdaterat sitt Instagram-konto sedan våren 2023.

FOTO: TT

Annons