LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Lars fick armen avbiten av en krokodil på Skansen – har tappat livsglädjen: ”Får kämpa”

28 sep, 2024
Under en middag på Skansen fick Lars Liedegren sin arm avbiten av en krokodil. Nu, fem år senare, berättar han för Hänt om hur händelsen kom att ändra hela hans liv.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här skrämmer Skansen-Jonas livet ur Hänts reporterBrand logo
Här skrämmer Skansen-Jonas livet ur Hänts reporter

Året var 2019 när arkitekten Lars Liedegren, 84, var på Skansenakvariet för den årliga kräftskivan som organiserades av hans herrklubb. Under middagen skulle Lars hålla ett tal, och ställde sig då på en trappavsats vid krokodilburen.

Lars la armen mot glaset för att kunna vända sig om och på ett ögonblick kastade sig en av krokodilerna upp, tryckte ner plexiglaset i buren och slöt sitt gap om hans vänstra arm.

Idag har det gått närmare fem år sedan olyckan skedde, något som kom att vända upp och ner på Lars liv.

Annons

– Läkare har sagt till mig att det här är en olycka som inte tar slut, utan den håller på nu, berättar han för Hänt.

Lars Liedegrens liv förändrades – har ont varje dag

Utöver en amputerad arm har Lars fått ytterligare både fysiska och psykiska efterföljder, som påverkar honom varje dag.

– Jag går på medicin som gör att jag tappar balansen, så en gång ramlade jag när jag skulle duscha. Eftersom jag bara har en arm så kunde jag inte ta emot mig. Då gick elfte kotan på kompression, som gör att det gör ont ständigt.

– Varje morgon, varje kväll, fantomsmärtor som är konstanta! Det gör ont som att man får samma bett tusen gånger om. Det är som att ha käften på krokodilen kvar vid min avkapade arm, hela tiden.

Lars Liedegren tillbaka i Skansenakvariet. Lars Liedegren blev krokodilmannen med hela svenska folket när han under en kräftskiva på Skansenakvariet sommaren 2019 blev biten i armen av en krokodil och blev tvungen att amputera armen. FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

– Jag drömmer om den där krokodilen titt som tätt, och då kan man inte sova på en hel natt. Det är riktigt läskiga drömmar, jag kan vakna på morgonen så ligger man på golvet.

Annons

– Det är otroligt jobbigt, man tappar livsglädjen många gånger.

Lars Liedegren, mannen som fick armen avbiten av en krokodil på Skansen. FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Efter olyckan – Lars Liedegren blir nekad ersättning

Lars förklarar att han sedan incidenten för fem år sedan har gått fram och tillbaka med försäkringsbolaget.

– Man får kämpa för att få rättvisa! Försäkringsbolaget säger att jag får tio procent av försäkringssumman, det är 300 000 kronor i stort sett. Tio procent av tre miljoner.

– Alla läkare jag pratat med säger att jag måste kräva att få bättre ersättning, det här är ju löjligt. Det är ingenting! Man är utsatt. Man känner sig som en gammal bil, värdelös, så får man en liten stänkskärm kanske för att reparera lite.

Annons

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT / FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Annons