LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Ludmila Engquist drabbad av dödliga sjukdomen – tappat alla tänder: ”Ingenting kvar”

20 sep, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Ludmila Engquist har inte haft det enkelt sedan dopingskandalen.
Hon har skiljt sig, flyttat och fått tufft sjukdomsbesked.
23 år senare berättar friidrottaren om kampen – och sitt liv.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Christina Schollins avslöjande detaljer om Pernilla Wahlgrens bröllopBrand logo
Christina Schollins avslöjande detaljer om Pernilla Wahlgrens bröllop

Ludmila Engquist, 60, gjorde sig ett namn under 1990-talet som en av av världens bästa kvinnliga friidrottare. Hennes paradgren var 100 meter häck och vid OS i Atlanta 1996 vann hon guld för Sverige, vilket gjorde Ludmila till den första svenska kvinnan att vinna guld som friidrottare på högsta nivån.

Efter friidrottskarriären, där hon bland annat hade blivit avstängd för dopning 1993, försökte sig hon på kälksport (bob). Men under ett träningsläger i Lillehammer 2001 testades hon positivt igen. Efter skandalen drog hon sig tillbaka och försvann från offentligheten.

23 år senare har hon medverkat i en SVT-dokumentär om livet.

Ludmila Engquist talar ut om sjukdomen

För tidningen berättar Ludmila att hennes resa har varit väldigt svår sedan hon slutade sin karriär. Hon har bland annat genomgått en skilsmässa, flyttat och behandlats för den dödliga sjukdomen.

Annons

I hennes bok Ludmila – Svenskare kan ingen vara skriver hon:

”I mina mörkaste stunder, sent om kvällen, har jag tänkt: Kan inte min cancer bara sprida sig så att jag kan få somna in?”

I våras upptäckes det att Ludmila hade metastaser i lungorna, skelettet och hjärnan och sen dess har hon genomgått tre cancerbehandlingar.

På grund av alla cellgifter och strålningarna som Ludmila gör två gånger i veckan har hon nu blivit av med alla sina tänder.

– Jag får låga doser cellgifter och jag strålas två gånger i veckan. Men jag har tappat alla mina tänder, alla tänder är proteser nu, säger Ludmila i en en lång intervju med Amelia och öppnar munnen för att visa.

Ex-maken Johan Engquist: ”Ludmila är en fantastisk människa”

Ludmila har tillsammans med ex-maken Johan Engquist, sonen Elias, 20, som föddes efter hennes första cancerbehandling. Hennes andra barn, dottern Natasja, 42, fick hon tidigare som ung och paret har uppfostrat henne tillsammans.

Cancerbehandlingen hade kunnat påverka hennes möjligheter att bli gravid igen, men lyckligtvis var det inte fallet för henne.

Men separationen från Johan Engquist har varit tuff. Han var hennes stora kärlek och de kämpade länge med att kunna få det att funka. Ludmila hyser fortfarande känslor för honom, trots att hon är besviken över hur det hela slutade.

FOTO: TT

Annons