LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Pamela fick 15-årig elev att mörda sin man: ”Jag orkade inte vara ärlig”

13 sep, 2024
AvStefan Johansson
Pamela var 22 år när hon utnyttjade en 15-årig elev och fick honom att mörda maken.
Efter 34 år i fängelse börjar hon erkänna.
”Mordet på min man var mitt fel”, hävdar Pamela Smart.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"Brand logo
Leif GW Persson avslöjar anledningen bakom avhoppet från TV4: ”Plottrigt"

Eller nästan, i alla fall. Pamela Smart, 57, är inte så rakt på sak, där hon sitter i Bedford Hills-fängelset i östra delen av staten New York. Hon överbevisades vid rättegången i mars 1991 och dömdes till livstids fängelse för medhjälp till överlagt mord, stämpling till mord och manipulering av ett vittne.

Men hon lindar in sitt ”erkännande” som en krockkudde i hennes nya berättelse; som vore hon rädd, både för sin psykiska hälsa och för vad folk ska tycka. Säga att hon mördade sin man Gregory Smart, 24, den 1 maj 1990 gör hon inte: här handlar hennes resonemang om att ”acceptera ansvar” för det som hände.

Tar på sig mordet: ”Mitt liv var slaget i spillror”

Även om Pamela Smart inte är juridiskt precis i sitt uttalande, är det ändå en tvärvändning, eftersom hon hela tiden hävdat sin oskuld. Nu, när hon uttömt alla möjligheter att överklaga eller få en ny rättegång, vill hon få straffet tidsbestämt eller, i bästa fall, bli benådad. Det är i sin nya vädjan till New Hampshires rättsliga instanser hon skriver om ”mitt ansvar” för mordet, som skedde i Derry, New Hampshire.

Annons

”Tidigare klarade jag inte att acceptera ansvar för mordet. Jag skyllde ifrån mig för att sanningen var så fruktansvärd. Jag lade hela skulden på andra för att jag inte orkade vara ärlig”, säger Pamela.

Hon drar ett djupt andetag, som låter som en suck. Hon vill låta som ärligheten själv när hon säger:

”Det var mitt sätt att hantera mitt liv som var slaget i spillror.”

Fallet med Pamela Smart är ett av de mest uppmärksammade i USA i modern tid, mycket beroende att det var en av de första rättegångarna som direktsändes i tv.

Men också för att fallet handlade om kärlek, svek, otrohet, en 22-årig kvinnas sexäventyr med en 15-årig pojke, konspirationer, mord, en vän som spelade in sina samtal med Pamela, manipulation, moral och ett USA som förfasades och fascinerades. Det som till en början såg ut som ett inbrott som gått överstyr, blev en historia med många lager; när man skalat bort ett hittade man ett nytt.

Pamela var 22 år när hon utnyttjade en 15-årig elev och fick honom att mörda maken.
Pamela var 22 år när hon utnyttjade en 15-årig elev och fick honom att mörda maken.

Hade en relation med sin elev William Flynn

Sanningen är att Pamela Smart hade en relation med sju år yngre William Flynn, elev på skolan där Pamela arbetade som kommunikatör, och fick honom, med sex som lockbete, att mörda sin man Gregory. Han hade varit otrogen och Pamela ville ”bli av med honom”; hon sade till en vän att hon inte hade råd att, som normalt är, begära skilsmässa.

Annons

Pamela Smart blånekade sig genom rättegången men dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. William Flynn, som var den som sköt Gregory Smart dömdes till livstids fängelse, precis som två andra i konspirationen. En fjärde, som körde bilen, fick 30 års fängelse.

Alla fyra fick så småningom sina straff omvandlade och förkortade, och är nu fria, fast med hårda villkor.Pamela Smart har ett liten, för att inte säga minimal, chans att släppas på samma villkor.

”Jag tar ansvar för vad jag gjort”, säger hon.

Annons