LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Tv-mamman torterade sina barn – bakom kameran levde de som i ett koncentrationsläger

26 sep, 2024
AvMalin Stenberg
Mamman hade miljontals prenumeranter på Youtube och till synes en perfekt familj.
Men bakom den fasaden levde barnen i skräck.
Allt kom upp till ytan när ett av barnen rymde från tortyren.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var en svårt undernärd och blåslagen pojke med öppna sår på kroppen som i slutet av förra sommaren knackade på en grannes ytterdörr i det lugna idylliska bostadsområdet i Utah.

Tolvåringen hade silvertejp runt händer och fötter och hade lyckats rymma genom att klättra ut genom ett fönster.

Grannarna kontaktade omedelbart polisen. När de tog sig in i huset pojken rymt från hittade poliserna pojkens åttaåriga syster, även hon undernärd, gömd i en garderob. Mamman, Ruby Franke, greps samma dag.

Flera miljoner prenumeranter på Youtube

Franke föddes 1982 och växte upp i en mormonsk familj i Utah. 2015 grundade hon en YouTube-kanal, där hon dokumenterade sin och maken Kevins liv tillsammans med deras sex barn.

Efter ett par år hade kanalens följare växt till hela 2,5 miljoner prenumeranter.

Men snart började tittarna oroa sig över Frankes uppfostringsmetoder. Bland annat blev många upprörda när sonen sa att han inte fick sova i sin säng som bestraffning.

Annons

Många ansåg att barnen inte verkade ha det bra. Kanalen minskade ännu mer i populäritet 2020 efter att Ruby anklagats för barnmisshandel, skriver The Cut.

”mata en demon”

Ruby och hennes man Kevin separerade 2022 och i samband med det stängde hon ner sin YouTube-kanal. I stället startade Ruby ett Instagram-konto tillsammans med vännen Jodi Hildebrandt där de delade med sig av uppfostringstips och råd om föräldraskap.

Kontot kritiserades kraftigt och vissa anklagade kontot för att vara en sekt till följd av de strikta och fanatiska uppfostringsmetoderna som förespråkades.

Dagen som tolvåringen rymde hölls barnen fånga hemma hos Hildebrandt och i utredningen som följde avslöjades det att Ruby Frankes sex barn hade levt i en tillvaro som liknade ett koncentrationsläger.

I sin dagbok beskriver Ruby Franke hur hon vid flera tillfällen rakat av dotterns hår som straff för att hon gråtit. Samma dotter ska även ha gått utan mat i flera dagar som straff för att Ruby ansåg att dottern var ”manipulativ”.

Annons

Även sonen hade fått gå utan mat med argumentet att ”Hon inte ville mata en demon”.

30 år i fängelse

Ruby Franke hade tillsammans med Jodi Hildebrantd utsatt barnen för flera olika former av tortyr och det var hemma hos Hildebrantd som barnen hölls fångna dagen då sonen lyckades.

Franke erkände flera av punkterna som hon anklagades för i december 2023 och i februari 2024 dömdes både hon och Hildebrandt till upptill 30 år i fängelse.

Rätten bedömde att Franke och Hildebrandt drivits på en religös extremism.

I samband med att domen föll bad Franke sina barn om ursäkt och sa att hon agerat under ”mörka vanföreställningar” i flera år.

FOTO: WASHINGTON COUNTY ATTORNEY

Annons