LÄS MER: Fascinerande liv Krim Kärlek och förhållanden Bakom kulisserna Hemska händelser

Världsstjärnan tvingas tävla med ögonbindel – chockbilderna i Paralympics

02 sep, 2024
Parafriidrottaren Lex Gillette springer med ögonbindel mot personer som sitter på stolar. Till höger närbild på honom med ögonbindel på.
Lex Gillette har världsrekord i para-längdhopp.
För att tävla i hans kategori tvingas han ha ögonbindel.
Här är förklaringen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Armand Duplantis om att förlova sig med Desiré Inglander – här är frågan han vägrar svara påBrand logo
Armand Duplantis om att förlova sig med Desiré Inglander – här är frågan han vägrar svara på

Paralympics 2024 är i full gång! Fram till den 8:e september i år tävlar över 4400 av världens mest framstående paralympier i Paris. Från Sverige har vi totalt 20 tävlande i sju sporter, som till exempel bordtennis, ridsport och simning.

En som tävlat tidigare i Paralympics är världsrekordhållaren Lex Gillette, 39 – som tvingas tävla i ögonbindel!

Paraidrottaren Lex Gillette om att vara blind

Lex Gillette är från North Carolina, USA, och tävlar i längdhoppning och tresteg som paraidrottare. Genom åren har han bland annat tagit hela fem medaljer i Paralympics och vunnit VM fyra gånger. Han har också världsrekordet i längdhopp för paraidrottare, då han 2015 lyckades han hoppa 6.73 meter!

Lex är blind och förlorade synen helt när han var 8 år gammal. Något som var en fullständig omvälvning i hans liv, skriver Calm News. Trots sin unga ålder visste han att han hade ett val. Han kunde se sin nya verklighet som en nackdel som för alltid skulle hålla honom tillbaka, eller så kunde han föreställa sig en framtid där han frodades.

Annons

– Att vara blind ger mig bokstavligen möjligheten att skapa och forma den värld jag vill se, säger han i Calm News ljudserie.

– Jag tror att vara blind verkligen har varit en stor välsignelse, eftersom det har lärt mig att synen aldrig är den avgörande faktorn för framgång. Det är alltid visionen och vår förmåga att se saker innan de existerar.

Därför tävlar världsrekordhållaren med ögonbindel

Trots bibehållande världsrekord lyckades Lex inte kvala in sig till OS i Paris i år. Tidigare år har han tävlat i klassificeringarna T11 och F11 i Paralympics. I parasport tävlar man nämligen i olika klassificeringar för att idrottarna ska kunna tävla på samma villkor utifrån sina förutsättningar.

T11 och F11 är klassificeringar i friidrott för personer med synnedsättning, vilket innebär att man inte måste vara helt blind för att få tävla. Men för att det ska bli lika och rättvist för alla har alltså de tävlande på sig ögonbindel när de utför sina hopp.

Annons

Trestegshoppare och längdhoppare som Lex har en guide som hjälper dem att springa och hoppa rakt. Los Angeles Times skriver att Lexs guide klappar och ropar ”flyg, flyg, flyg” för att hjälpa honom, och om han springer av banan skriker guiden stopp – om tid finns.

Vid 2015 års världsmästerskap sprang Lex för långt till vänster, och korrigerade i sista stund genom att vända åt höger – men tyvärr för mycket. Det gjorde att han landade på marken utanför sandlådan.

– Att springa mot ett ljud du inte kan se, det är utmanande, det är svårt. Men det är verkligen fantastiskt, säger Gillette i Los Angeles Times.

I 2024:s Paralympics i Paris lyckades inte Lex Gillette så bra som han hade hoppats på. I kvalet gick det inte vägen och han misslyckades en gång till den grad att han hamnade utanför sandgropen och landade på springbanan.

Lex tog sig upp på egen hand, men grinade illa och haltade iväg samtidigt som han tog sig för baksidan av låret.

När kvalet var över stod det klart att han inte hade kvalat till finalen.

Dessutom förlorade titeln som världsrekordhållare, segraren Dongdong Di från Kina som dessutom slog hans tio år gamla världsrekord med 12 centimeter. Det nya världsrekordet i längdhopp för män T11 är 6,85 meter.


FOTO: TT

Annons