10 mest udda Fader Fouras – från hela världens ”Fångarna på Fortet”
Som de flesta vet är Rikard Wolff, 59, den nya Fader Fouras i TV4:s ”Fångarna på fortet”. Fader Fouras – den klassiska karaktären ”uppe i tornet” – i tv-serien med franskt ursprung som tagit sig ut över hela världen sedan starten på 90-talet.
Men idén om vem denna mystiska gåtman egentligen är har tagit rejäla svängar mellan de olika länderna. Vissa tycker att det ska vara en galen vetenskapsman som blivit kvar allt för länge på ön, medan andra tycker att det bör vara en Napoleon-typ som ska stå uppe i vakttornet och lämna nycklar till den som svarar rätt på gåtan.
Vi listar tio – helt olika – Fader Fouras-figurer från några av de 31 versionerna som gjorts av programmet runt om i världen.
1. Stig Ossian Ericson, Sverige
Som först nämnd känns ingen som mer välförtjänt än Sveriges egen Stig Ossian Ericsson. Skådespelaren från Härnösand är tyvärr inte längre med oss, då han avled sommaren 2012, men är en riktig Fader Fouras-legend som hyllats för sin insats på Fort Boyard mellan åren 1992-2000.
2. Yann Le Gac, Frankrike
Sagan om ringen ringde och ville ha tillbaka sitt sminkteam. Denna franska variant från 90-talet ser mer lämpad ut som Gandalfs tvilling än som den mystiske gåtmannen på Fort Boyard, iallafall för en svensk publik som i första hand inte associerar alver och orcher med programkonceptet.
3. Börje Ahlstedt, Sverige
Vi minns också skådespelaren Börje Ahlstedt, 72, som varit “Pápá Fouras” sedan 2013. I somras hoppade han av från rollen och blev då ersatt av Rickard Wolff.
– Jag har ju ingen livsuppgift att vara med i Fångarna på fortet, sa han då till Aftonbladet.
4. Eric Fouras, Frankrike
Frankrikes nuvarande Fader Fouras kallas Eric. Med sin skotska kiltdräkt och engelska accessoarer lyckas åtminstone denna Fader Fouras-figur med att göra sig lika svårplacerad nationsmässigt som galen. Här blir det ändå pluspoäng för en stadig inredning i tornet och ett förvirrande kostymtänk.
5. Rickard Wolff, Sverige
Rickard Wolff är Sveriges senaste Fader Fouras. Att han redan nu har tagit sig friheten att döpa om karaktären till något så coolt som ”Le Wolff” gör att man känner sig mer eller mindre förväntansfull inför vad han ska göra med karaktären. Utgår man från bilden känns det mer som att han gör ”Kom till pappa” än stora stygga vargen.
6. Cito Steiger, Schweiz
Någon gång tyckte någon på programproduktionen från Schweiz att man skulle prova att se ut som Jesus – om Jesus blivit träffad av blixten två gånger på samma dag.
7. Fader Fouras, Algeriet
Algeriets gamla Fouras såg alltid lite ängslig ut. Som om han själv inte kunde svaret på frågan han ställde.
8. Fader Fouras, Azerbadjan
Antingen så har man inte tänkt så mycket, eller så har man inte tänkt överhuvudtaget. Så känns det i alla fall när man ser Azerbadjans Fader Foruas som hade passat bättre som taxichaufför än som den mystiske mannen uppe i utkikstornet.
9. Fader Fouras, Armenien
Armeniens Fader Fouras känns spontant som en slirig typ som springer in i dig på flygplatsen i ett främmande land och erbjuder dig ”hjälp med väskan”, med safarihatten neddragen för ögonen.
10. Fader Fouras, Sydkorea
Sydkorea tyckte att det var en bra idé att försöka efterlikna Napoleon, och misslyckades så fort man tog beslutet att Napoleon hade tre krigsmedaljer. Om något gav Napoleon medaljer så var det åtminstone inte att stå i ett trångt tornrum med dålig AC och dela ut nycklar.
Artikeln publicerades först på Cafe.se
Text: Marlon Appelgren