LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Allt du vill veta om David Åhman och Jonatan Hellvig – längd, flickvänner, kända mamman

10 aug, 2024
Till vänster är Jonatan Hellvig och David Åhman på beachvolleyplan i OS med sitt mörkblå matchställ. Till höger poserar de tillsammans på Idrottsgalan.
David Åhman och Jonatan Hellvig är beachvolleybollspelarna som just nu gör succé i OS i Paris.
Hänt har samlat allt du vill veta om den svenska stjärnduon!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Armand Duplantis om att förlova sig med Desiré Inglander – här är frågan han vägrar svara påBrand logo
Armand Duplantis om att förlova sig med Desiré Inglander – här är frågan han vägrar svara på

Beachvolleybollspelarna David Åhman, 22, och Jonatan Hellvig, 22 gör just nu succé i OS i Paris!

Under torsdagen vann de mot Quatar i semifinalen – och på lördagskvällen spelar de final mot Tyskland. Det är första gången någonsin en svensk beachvolleyboll-duo är klar för en OS-final.

Men vilka är egentligen stjärnduon? Här är allt du behöver veta om David och Jonatan!

David Åhman – längd, bakgrund och familj

David föddes den 20 december 2001 och är alltså 22 år gammal. Enligt Beach Volleyball är han 191 centimeter lång.

Han kommer från Umeå men bor numera i Stockholm, där han elitsatsar på beachvolleyboll och studerar på distans, enligt Västerbottningen.

Hans föräldrar heter Sofia och Fredrik Åhman och jobbar båda två som idrottslärare på Elitidrottsgymnasiet i Umeå. David har också en syster, Fanny Åhman, 24, som även hon är beachvolleybollproffs!

Fanny spelar i svenska landslaget i beachvolleyboll men frilansar också som journalist och social media manager, enligt Västerbottningen.

Annons

David Åhmans mamma är känd SVT-profil

Sofia Åhman, 53, har länge varit Go'kvälls träningsexpert. Det var under coronapandemin som SVT efter önskemål från tittare förde in hemmaträningen på tablån – med Sofia i spetsen. Programmet kom att kallas Hemmagympa med Sofia, och går än idag.

Förutom personlig tränare, idrottslärare, instruktör och träningsinfluencer kan hon också titulera sig som författare, efter att ha släppt böckerna Träna hemma med Sofia och Träna ute med Sofia.

Sofia Åhman sitter på golvet och gör en träningsrörelse.
Sofia Åhman i Hemmagympa med Sofia 2020. FOTO: SVT/Tomas Olsson

Har David Åhman flickvän?

Ja, David Åhman är tillsammans med flickvännen Liv Nilsander! Hon syns tillsammans med pojkvännen på olika tillställningar, bland annat på årets Idrottsgalan.

Hon är på plats på OS i Paris, men för Aftonbladet har hon berättat att hon inte kunnat stötta honom så som hon velat.

Annons

– Det har varit jobbigt att inte kunna vara där för honom. Det är väldigt strikt med OS-byn och tiderna. Det blir några telefonsamtal och träffas korta stunder. Det är jättenervigt såklart. Man mår nästan lika dåligt själv som de gör när man sitter här på läktaren, säger hon till tidningen.

David Åhman och flickvännen Liv Nilsander poserar på Idrottsgalan framför en fondvägg.
David Åhman och flickvännen Liv Nilsander på Idrottsgalan 2024. FOTO: Karin Törnblom/TT

Jonatan Hellvig – längd, studier och familj

Jonatan Hellvig föddes 5 oktober 2001 och är också 22 år gammal. Enligt Beach Volleyboll är han 194 centimeter lång.

Jonatan föddes på Lidingö i Stockholm, där han fortfarande bor kvar. Idag elitsatsar han på beachvolleybollen men enligt Svenska Spel studerar han också civilingenjörsprogrammet i datateknik på Kungliga Tekniska Högskolan.

Hans föräldrar heter Anders och Lotta Hellvig. Han har en ett år äldre syster, Hanna Hellvig, som är en del av det svenska volleybollandslaget. Hans syster Agnes Hellvig spelar också i Sveriges damjuniorlandslag i volleyboll.

Annons

Det är inte en slump att syskonen spelar volleyboll, då deras föräldrar träffades på en beachvolleybollturnering. Det har Hanna berättat för Göteborgsposten. Under uppväxten spelade syskonen beachvolleyboll på somrarna i deras mormor och morfars hus på Gotland.

Jonatan Hellvig. Tim Aro/TT

Har Jonatan Hellvig flickvän?

Ja, att döma av hans Instagram verkar det som att han är tillsammans med beachvolleybollspelaren Isabelle Reffel!

Isabelle är också på plats under OS i Paris, och har faktiskt spelat beachvolleyboll tillsammans med Davids syster Fanny!

Så träffades David Åhman och Jonatan Hellvig

David började spelade volleyboll som 10-åring eftersom storasystern Fanny gjorde det, men då var det volleyboll inomhus som gällde, skriver Västerbottningen. När Fanny sen började med beachvolleyboll följde brorsan efter.

När han var i 14-15 årsåldern gjorde han sitt första landslagsuppdrag, och inför ungdoms-OS 2018 parades han ihop med Jonatan, där de tog guld.

Duon träffades när de gick på Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Falköping tillsammans, enligt Göteborgsposten. Innan Jonatan flyttade dit låg fokuset på fotboll, och han hade aldrig spelat volleyboll organiserat!

Men han kom in på idrottsgymnasiet och gjorde bra ifrån sig, och när duon parades ihop 2018 inleddes framgångssagan!

FOTO: TT



Annons